Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Crohns sjukdom ett steg närmare sin lösning

Celler i immunförsvaret som inte kan sluta producera inflammerande ämnen kan vara orsaken bakom Crohns sjukdom och ulcerös kolit, det indikerar en avhandling av Tanya Karlson på institutionen för mikrobiologi och immunologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Annons:

Crohns sjukdom och ulcerös kolit är två kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar som framförallt drabbar unga människor. Sjukdomarna kan ge krampartad buksmärta, diarré, feber och viktminskning. Fler än tusen personer får varje år någon av dessa sjukdomar i Sverige som tros vara delvis kopplade till arvet.

– Behandlingen för dessa sjukdomar har förbättrats de senaste åren, men för att hitta bästa möjliga behandlingsmetod måste vi veta mer om orsakerna bakom, säger cellbiologen Tanya Karlson. Hon har studerat celler från möss med inflammerad tjocktarm. Dessa celler producerar proteiner som bygger upp bindväv. Avhandlingen visar att receptorer av en speciell sort är färre än normalt på ytan hos inflammerade celler.

– Trots att cellerna hade färre receptorer kunde vi se att de svarade betydligt starkare på aktiveringssignaler som går via dessa mottagare. De producerade också en mer ämnen som kunde kopplas till inflammation jämfört med fibroblaster i normal vävnad, säger Tanya Karlson. Anledningen till att cellerna tycktes ständigt aktiverade kunde spåras till två olika så kallade transkriptionsfaktorer. Transkriptionsfaktorer är verksamma inne i cellens kärna och har som uppgift att aktivera gener, något som i förlängningen leder till att tillverkningen av proteiner påverkas. Just dessa transkriptionsfaktorer har effekt på flera olika gener som producerar inflammatoriska proteiner.

– Upptäckten ökar vår kunskap om att flera olika celltyper spelar en stor roll vid kronisk inflammation. Genom sin aktiverade karaktär kan dessa celler medverka till de sjukdomsskov som är typiska för dessa sjukdomar, säger Tanya Karlson.

Läs mer om Crohns sjukdom.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: