Ange ditt sökord

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Barneksem

Eksem är vanligt hos barn och ungdomar och beror i de flesta fall på medfödda egenskaper hos huden. Detta gör att huden reagerar på ett speciellt sätt på yttre och inre påverkan.

Annons:

Personer med dessa anlag har en mycket lättirriterad hud och dessutom en ökad benägenhet att utveckla astma och hösnuva. Sjukdomsbilden benämns atopi och hudreaktionerna kallas spädbarnseksem, böjveckseksem eller atopiskt eksem. Det atopiska eksemet kan återkomma i perioder och kliar som regel intensivt. Cirka 15-20% av alla barn har eller har haft atopiskt eksem. De flesta barn och ungdomar blir symptomfria under uppväxten. Eksemanlaget finns dock kvar och kan senare ge upphov till handeksem t ex vid olämpligt yrkesval.

Faktorer som påverkar

Försämrande faktorer:

  • Kontakt med irriterande och/eller uttorkande ämnen t ex ylle, rengöringsmedel (även tvål), vatten
  • Klimatfaktorer (kyla, torr luft)
  • Svettning t ex vid motion, för mycket kläder
  • Födoämnen t ex ägg, mjölk, citrusfrukter etc.
  • Infektioner (bakterier, svampar, virus)
  • Kvalster (bostadsdamm)
  • Pälsdjur
  • Stress

Symtom

Eksemet yttrar sig oftast som rodnande, ibland vätskande, områden på huden. Mer sällan finns endast bleka fläckar. Klåda är det mest framträdande symtomet. Eksemets utseende förändras av rivning och/eller infektion. Huden är vanligen mycket torr.

Var på kroppen?

Barn (0-3 år) Barn och ungdom (3-18 år)
  • Hårbotten
  • Ansikte
  • Hals
  • Armbågar
  • Knän
  • Örsnibbar
  • Munvinklar
  • Armveck
  • Knäveck
  • Handleder/Vrister
  • Stjärt
  • Lårens bak- och insidor

Så här kan det se ut

eksem - rodnader
Rodnade eksemfläckar på
spridda ställen.
eksem - baksida
Baksida lår.
Vanligt eksemställe,
framförallt hos skolbarn.
eksem - kinder
Röda, fnasiga kinder.
eksem - sprickor i mun
Sprickor i läppar och munvinklar.
eksem - rivning
Rivningseffekt – förgrovad hud.
Ses bl.a. på hand- och fotleder.
eksem - rodnad
Rodnad – förtjockad hud i
armveck. Ses även i knäveck.
eksem - torrhet
Torra fjällande förändringar
med sprickor på fotsulor.
Särskilt vanligt vintertid.
Kan även förekomma på händerna.
eksem - sprickor
Spricka vid örsnibb.

Behandling/Behandlingsråd

Atopiskt eksem är en sjukdom med torr och extra klådbenägen hud. Behandlingen skall i första hand syfta till att minska klådan. Det är därför viktigt att förhindra hudens uttorkning med lämpliga mjukgörare och att dämpa inflammationen med kortisonpreparat.

Atopiskt eksem hos små barn under 2 år sitter just i ansiktet, ofta kring munnen och på kinder och kan vara väldigt besvärligt. Det är inte farligt att behandla ett par gånger dagligen med hydrokortisonkräm och det förstör inte barnets hud. Det är jobbigt att ha ett barn med atopiskt eksem och man behöver mycket stöd och råd som förälder. Bäst hjälp får man som förälder i en “eksemskola” som sköts av specialutbildad sjuksköterska. Eksemskola finns ofta i anslutning till barnklinik eller hudklinik i större städer. Här får barn med atopiskt eksem och deras föräldrar lära sig rätt smörjteknik och får massor av tips och råd om rätt lokalbehandling.
Läs och lär i vår Eksemskola!

Det är viktigt att behandla med stark kortisonsalva under kort tid när eksemet är besvärligt och med svag kortison när eksemet är bättre samtidigt som man hela tiden måste använda mjukgörande krämer. Det finns flera olika som är bra: Locobase Repair, Carbasal, Essex kräm eller Locobase. Tyvärr är det så att eksemet ej kan botas men barnet bör kunna vara så gott som symtomfritt med rätt behandling.

Behandling med mjukgörare – basbehandling

Smörj ofta med mjukgörare – finns som lotion, kräm eller salva. Oftast väljer man en kräm eller en lotion med tilltalande kosmetik. Den skall kännas skön på huden. Smörj tunt och ofta – ett tjockt lager ger inte bättre effekt.

Ge gärna “en lugnande smörjning” i avkopplande miljö. Tillsats av propylenglykol eller karbamid gör krämen/lotionen extra fuktighetsbevarande. Karbamid kan ge sveda hos små barn. Försiktighet!

Behandling med kortison

Kortison finns i olika styrkor, grupp I-IV, där grupp I är svagast (OBS! Bedömningen stark/svag avgörs inte av procentsiffran på tuben). För att snabbt komma tillrätta med de akuta besvären inleds behandlingen oftast med ett starkare kortisonpreparat (grupp II-III). Därefter glesar man ut behandlingen med det starkare preparatet (t ex till 2 gånger per vecka).

Man kan också gå över till ett svagare kortisonpreparat. Behandlingen underlättas med ett behandlingsschema. På vissa kroppsytor är huden särskilt känslig, t.ex. i ansiktet eller i hudveck. Där är det extra viktigt att man följer läkarordinationen beträffande val av kortisonpreparat.

Är kortisonet farligt att smörja?

Nej, använt på rätt sätt, enligt Din läkares anvisning, anses kortisonpreparat vara säkra.

Oro för att behandla sitt barn med kortison

Oro att behandla sitt lilla barn som har atopiskt eksem med kortisonkräm finns ofta hos föräldrar. Det är så att följer man ordinationen och behandlar med hydrokortisonkräm eller ibland starkare så länge som eksemet är ilsket, vilket brukar vara 1-2 veckor och sedan glesar ut kortisonbehandlingen och växlar med mjukgörande, så är det INTE farligt utan tvärtom viktigt att behandla.

I princip förekommer aldrig något barn som fått för mycket kortisonbehandling men ofta barn som är “underbehandlade” på grund av rädsla för kortison. Hydrokortison är så pass svagt att man inte ser några biverkningar. Vid eksem finns för närvarande inget bra alternativ till kortison men det är på väg ny effektiv lokalbehandling även för barn under 2 år. Sammanfattning alltså att det inte är farligt utan viktigt att behandla sitt barn med mjukgörare enligt ordination. Det är vanligt att det atopiska eksemet dyker upp igen framåt hösten. De allra flesta barn blir bättre under sommaren med sol och bad.

Övrig behandling

Infekterat eksem behandlas ibland med tillägg av antibiotika. Ljusbehandling och/eller kalium-permanganatbad kan i vissa fall vara bra. Någon gång kan också antihistamin prövas.

Vad kan jag göra själv?

Diet. Uteslut födoämnen som försämrar eksemet. Vad som försämrar kan variera under olika perioder. Vissa barn kan tåla födoämnet senare, varför man kan få pröva något på nytt.

Miljö. Kontakt med husdjur, klädmaterial mm kan försämra eksemet.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: