Ange ditt sökord

5 oktober, 2021

Typ 2-diabetes

TYP 2-DIABETES - STARTA FILM

1:59 min

Typ 2-diabetes

Doktorn.com informerar om typ 2-diabetes. Typ 2-diabetes är den vanligaste formen av diabetes och cirka 4 procent av Sveriges befolkning lever med sjukdomen.

Annons:

Vad är diabetes?

Insulin är ett hormon som kroppen tillverkar i bukspottkörteln. Det behövs för att energikällan socker, så kallat glukos, ska kunna ta sig in i cellerna. Glukos är livsviktigt för att vår kropp och hjärna ska kunna fungera. Vid diabetes tillverkas och frisätts inte insulin som det ska och cellerna tappar sin känslighet för hormonet. Resultatet blir att det finns för mycket socker i blodet och inte i cellerna, där det behövs. På sikt tar kroppen skada av detta på olika sätt.

Vad är symtomen på typ 2-diabetes?

Diabetes kan vara svårt att upptäcka eftersom symtomen ofta kommer smygande. Man kan känna sig trött, törstig, behöva kissa ofta, få synrubbning eller domningar i händer och fötter.

Varför får man diabetes?

Typ 2-diabetes kan vara ärftligt och är starkt kopplat till levnadsvanor. Om man är överviktig eller röker ökar risken att drabbas.

Hur ställs diagnosen?

På en vårdcentral mäter man med ett enkelt blodprov hur högt blodsockret är efter fasta. Är blodsockervärdet förhöjt föreligger en risk för diabetes. Ibland kollar man värdet flera gånger.

Förutom blodprov kan man behöva göra ett sockerbelastningstest där man mäter blodsockret två timmar efter att man druckit en sockerlösning.

Hur behandlas diabetes?

Med rätt kost, motion och behandling kan man till stor del hålla sjukdomen under god kontroll. Om inte livsstilsförändringar räcker för att hålla ett normalt blodsocker kan man behöva någon form av medicinering. Ofta börjar man med tabletter och ibland kan man behöva injektioner.

Du som har diabetes erbjuds regelbunden kontakt med vården för att följa sjukdomen och upptäcka eventuella komplikationer så tidigt som möjligt.

Läs mer om typ 2-diabetes

Annons:

Den här videon handlar om:

Läs även

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: