Astma
Doktorn.com informerar om astma. Astma är en av våra st...
Doktorn.com informerar om sömn. När du sover fyller hjärnan på med energi och du sorterar intryck från dagen. Vi har en biologisk klocka i hypotalamus i hjärnan som reglerar dygnsrytmen genom att utsöndra hormoner som gör oss sömniga.
Sömnen är livsviktig. Om du inte sovit på länge faller du tillslut i sömn utan att kunna kämpa emot. Sömnbehovet varierar mellan ungefär 6-8,5 timmar per dygn för olika individer. Omkring en tredjedel av Sveriges befolkning har besvär med sömnen av och till.
Många upplever tillfälliga sömnproblem utan att det skapar större bekymmer i tillvaron. Om sömnbristen börja påverka vardagen är den dock ett problem. Du kan till exempel få koncentrationssvårigheter, bli emotionellt känslig eller känna dig ”krasslig”. Blir sömnbristen permanent, kan du drabbas av till exempel sjukdomar, utmattning, depression och fetma. Även olyckor kan orsakas av sömnbrist.
Ofta behöver man börja med att skaffa bättre sömnrutiner och minska störmoment från till exempelvis mobil eller TV.
Några tips för bättre sömn:
Om det finns en specifik orsak till sömnproblematiken kan den behöva behandlas. Det kan handla om snarkningar, depression eller ångest. För vissa kan KBT (kognitiv beteendeterapi) hjälpa.
Ibland kan man tillsammans med läkare komma fram till att man tillfälligt behöver behandla sömnbristen med läkemedel, tills man kommer in i ett normalt sömnmönster igen.
Doktorn.com informerar om astma. Astma är en av våra st...
Preventivmetoder som bygger på kartläggning av mensdata...
Atopisk dermatit, eller atopiskt eksem, är en vanlig hu...