Väntetiderna till specialist minskar
Väntetiderna inom den specialiserade vården har minskat i höst, det uppger Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Anledningen är att samtliga regioner får ta del av kömiljarden i år.
Väntetiderna inom den specialiserade vården har minskat i höst, det uppger Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Anledningen är att samtliga regioner får ta del av kömiljarden i år.
För att sjukhusmaten ska hamna i magen och göra nytta behöver den utgå från patientens behov och önskemål och bli en tydligare del av vården. Det lyfts fram i Livsmedelsverkets uppdaterade råd om måltider på sjukhus.
En studie visar att äldre som ska välja hemtjänst inte får tillräcklig information om vilka valmöjligheter som finns och att bristen på kontinuitet hos personalen som ska utföra hjälpen och osäkerhet om när hjälpen kommer begränsar äldres inflytande över vardagslivet.
Avslöjandet att alla telefonsamtal som ringts till 1177 sedan 2013 har legat helt öppet som ljudfiler på nätet har skapat oro och ilska hos såväl patienter som ansvariga. Nu kommenterar de berörda regionerna, Region Stockholm, Region Sörmland och Region Värmland den uppkomna situationen.
Hälso- och sjukvården i Sverige visar på goda resultat men det finns fortfarande stora regionala skillnader och förbättringsområden. Exempelvis kvarstår problemet med överbeläggningar på sjukhus och utlokaliserade patienter.
Sverige presterar väl inom flera av hälso- och sjukvårdens områden, även om många utmaningar kvarstår.
Personalbrist leder till att var fjärde vårdplats hålls stängd under sommarveckorna.
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, Vårdanalys, har undersökt tillgängligheten inom vården och på alla delar som de mätte såg man en kraftig försämring. Andelen personer som får vänta länge på vård växer och skillnaden mellan olika regioner och landsting är stor.
I höst kommer patienter på intensivvårdsavdelningen på universitetssjukhuset i Umeå erbjudas dagböcker, innehållandes båda anteckningar och fotografier som berättar om tiden på avdelningen. Dagböckerna är efterfrågade av både patienter och anhöriga.
Patienter har alltid rätt att säga nej till att läkarstudenter ska medverka vid undersökningar. Det framgår i de nya riktlinjerna för klinisk undervisning, det vill säga när studenter möter patienter i vården. Men då får man aktivt säga nej, annars kan det tolkas som ett tyst medgivande.
Vid årsskiftet blir det avgiftsfritt att besöka vårdcentralerna i Sörmlands län då patientavgifterna tas bort. Det gäller oavsett om besöket sker på en landstingsdriven vårdcentral eller en privatägd.
På Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har en sjuksköterska börjat ringa upp patienter som kan tänkas vara oroliga eller missnöjda med sin vårdvistelse, något som har visat sig uppskattat bland patienterna.
Patienter och anhöriga är en outnyttjad resurs i vården. Därför startar Akademiska sjukhuset ett pilotprojekt där idéer från patienter och anhöriga kan fångas upp och tillvaratas i syfte att förbättra vården.
Långa väntetider och brister i bemötandet är två anledningar till att patienterna är mer missnöjda med vården än någonsin. Det visar en färsk rapport från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.