Felaktiga toalettvanor kan ge problem med urinblåsan
Under skoltiden undviker många elever att gå på toaletten på grund av att dem är snuskiga och att det inte går att kissa ostört. För tjejer kan det orsaka problem med urinblåsan senare i livet.
Under skoltiden undviker många elever att gå på toaletten på grund av att dem är snuskiga och att det inte går att kissa ostört. För tjejer kan det orsaka problem med urinblåsan senare i livet.
En app för träning av bäckenbotetn har visat sig ha god effekt mot urinläckage hos kvinnor i samband med ansträngning. Nu startar en studie som även ska utvärdera effekten av att använda appen vid egenbehandling för träningsinkontinens och blandinkontinens.
Urinläckage eller inkontinens är vardag för var fjärde kvinna i Sverige. Genom ett relativt enkelt ingrepp kan man åtgärda problemen, men det är stora geografiska skillnader på var operationer genomförs.
En studie från Statens beredning för medicinsk utvärdering visar att vården inte har kunskap kring urinläckage.
Cirka en halv miljon människor i Sverige idag lider av någon form av inkontinens/överaktiv blåsa och forskning har visat att urinläckage kan ha en betydande negativ inverkan på livskvaliteten hos den drabbade.
Du som är i behov av att akut hitta en toalett kan ner en toakarta till din iPhone eller iPad.
Förekomsten av urininkontinens 20 år efter förlossningen är betydligt högre hos kvinnor som fött vaginalt jämfört med kvinnor som förlösts med kejsarsnitt.
Den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i samtliga EU-länder är till följd av hjärt- kärlsjukdomar. Sverige har över 40 fall av bröstcancer per 100.000 svenska kvinnor, vilket är det land med högst antal fall av bröstcancer i hela EU. 50 miljoner människor har problem med urininkontinens i världen och runt en halv miljon i Sverige. Det finns dock både förebyggande åtgärder för att minska riskerna och bra behandlingsalternativ.
Många med urininkontinens har så stora problem med läckage att de avstår från olika sociala aktiviteter. Ändå är det bara runt hälften av dem som vänder sig till sjukvården - trots att det finns hjälp att få.- Vi måste förbättra vården för dem som har stora besvär med urininkontinens och göra det lättare att söka hjälp, säger Gunnel Andersson vid Örebro universitet, som skrivit en doktorsavhandling om urininkontinens.
I Sverige lider över en halv miljon kvinnor och män av ofrivilligt urinläckage. Inte sällan medför inkontinens stora sociala problem för den drabbade. Uppmärksamheten kring inkontinens har på senare tid blivit större och nu finns det också bra hjälp att få.