Tarmbakterier kan påverka effekten av vaccin
Ny forskning vid Karolinska institutet pekar mot att tarmbakterier kan påverka effekten av covid-19 vaccin.
Ny forskning vid Karolinska institutet pekar mot att tarmbakterier kan påverka effekten av covid-19 vaccin.
Det krävs bara några sekunder för att tänka en positiv tanke om dig själv eller någon annan och endast ett fåtal minuter för att djupandas eller använda tandtråd. Om du vill ha många enkla men viktiga tips och knep för att få till en ny, hållbar och hälsosam vana, ska du läsa boken ”Explosiva Mikrovanor – boosta din hälsa på några minuter” av Bertil Marklund och Linn Asterby (Bonnier Fakta).
COVID-19 kan ofta påvisas i avföringen hos patienter med infektion – är det ett problem? Det är (tyvärr) inte så ofta man ser svenska läkare bekymra sig särskilt mycket för hur inneliggande patienter har det med näringstillförseln och mikrobiomet, därför var det lite glädjande att ett gäng läkare med olika specialiteter gemensamt skrev en debattartikel i Läkartidningen för några veckor sedan.
Vid en kartläggningen över vilka celltyper som ligger bakom olika sjukdomar i hjärnan kunde forskarna se att celler från tarmens nervsystem är inblandade i Parkinsons sjukdom vilket tyder på att sjukdomen kan starta i tarmarna. Cellkartläggningen kan nu användas för att studera nya behandlingar.
Fler och fler börjar få upp ögonen för att tarmfloran är något som har stor betydelse för vår hälsa men få vet något om det. Det vill nu ett svenskt företag, Symbiome, ändra på genom att hjälpa dig att kartlägga just din unika tarmflora.
Vad är egentligen tarmfloran, var finns tarmfloran och varför är tarmfloran så viktig?
Mikrobiotan eller tarmfloran har blivit ett populärt ämne, och med all rätt! Tack vare bakterier i tarmen tränas och regleras immunförsvaret, regleras vikt och ämnesomsättning och det skickas signalsubstanser och hormoner så att vi känner oss mätta, nöjda och lyckliga.