Ange ditt sökord

Annons:

Stroke

Bastubadande & dess hälsoeffekter
19 mars, 2025 Hjärta & Kärl

Bastubadande & dess hälsoeffekter

Bastubadande har länge varit en integrerad del av den nordiska kulturen, inte bara för avkoppling och social gemenskap, utan också för dess potentiella hälsofördelar. Genom att satsa på förebyggande hälsoaktiviteter investerar vi i ett framtida välmående.

Annons:
Stora skillnader i uthämtning av läkemedel för att minska återinsjuknande i stroke
17 juli, 2023 Hjärnan & Nerver

Stora skillnader i uthämtning av läkemedel för att minska återinsjuknande i stroke

För få strokepatienter hämtar ut sina livsviktiga läkemedel för att minska risken att åter insjukna i sjukdom eller drabbas av komplikationer. Skillnaderna i uthämtningsmönstret är stora; patienter som är listade hos en namngiven läkare på vårdcentraler är mer benägna att hämta ut sina mediciner än patienter som inte har en fast läkarkontakt. Det konstaterar forskare i en studie från Akademiskt primärvårdscentrum.

Myter om levnadsvanor: Vad säger forskningen?
10 juli, 2023 Hjärta & Kärl

Myter om levnadsvanor: Vad säger forskningen?

Hjärt-Lungfonden tar itu med myter om levnadsvanor baserat på den senaste vetenskapen om hur våra vanor kan förbättra vår hälsa. Men vad säger egentligen forskningen? Kan man bli beroende av socker? Är gluten dåligt för alla? Är färsk mat alltid bättre än fryst? Genom att förändra våra levnadsvanor kan vi förebygga en betydande del av kranskärlssjukdomar och stroke.

Nya riktlinjer ska förbättra vården efter akutskedet
10 maj, 2022 Hjärnan & Nerver

Nya riktlinjer ska förbättra vården efter akutskedet

För första gången kommer nu riktlinjer för strokevård efter akutskedet. Riktlinjerna är efterlängtade. -Sverige har kommit långt när det kommer till det akuta vårdförloppet, men ett stort arbete ligger framför patienten efter utskrivningen från sjukhuset. Våra medlemsundersökningar visar att nio av tio inte har en aktuell plan för sin rehabilitering, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande NEURO.

Strokedagen 2022 – Livslång Rehabilitering
15 juni, 2023 Rörelseapparaten

Strokedagen 2022 – Livslång Rehabilitering

Den andra tisdagen i maj varje år genomförs Strokedagen. Det är STROKE-Riksförbundet som sedan 2003 anordnat denna dag för att belysa hur det är att leva med följderna efter en stroke. Temat för årets Strokedag den 10 maj 2022 är Livslång Rehabilitering.

Annons:
Varningstecken på hjärtinfarkt syns i blodet
9 juli, 2021 Hjärta & Kärl

Varningstecken på hjärtinfarkt syns i blodet

En ny orsak till hjärtinfarkt hos rökare och personer med högt blodtryck har upptäckts, vilket gör att varningstecken på hjärtinfarkt kan upptäckas i blodet flera år i förväg. Forskare vid Örebro universitet har studerat en ny biomarkör som går att se i blodet många år innan en infarkten.

Unik förebyggande hälsosatsning ska hejda ökningen av typ-2 diabetes
13 november, 2020 Diabetes

Unik förebyggande hälsosatsning ska hejda ökningen av typ-2 diabetes

Lagom till världsdiabetesdagen vill vi lyfta att region Stockholm nu tar täten i arbetet för att förebygga diabetes typ-2. Tack vare en ny, preventiv satsning kan personer i riskzonen för diabetes typ-2 fångas upp innan sjukdomen brutit ut. Med hjälp av den digitala hälsoplattformen Health Integrator får personer i riskgruppen stöd av en personlig hälsopedagog och 6 250 kronor att spendera på hälsorelaterade produkter och tjänster. Satsningen finansieras med en unik hälsoobligation, den första i sitt slag.

Annons:
Behandling vid spasticitet når inte strokepatienter ”Lidandet är oerhört, helt i onödan”
30 december, 2024 Hjärnan & Nerver

Behandling vid spasticitet når inte strokepatienter ”Lidandet är oerhört, helt i onödan”

Varje år sker cirka 25 000 nya fall av stroke i Sverige. Akutinsatser vid stroke gör stora framsteg, men eftervården släpar efter. Spasticitet, som ofta är en följd av skada på det centrala nervsystemet, ger stora svårigheter att styra kroppsrörelser och är en komplikation efter stroke som drabbar var tredje patient. Flertalet patienter i Sverige nekas idag effektiv medicinsk behandling vid spasticitet. - Spasticitet är det största långsiktiga hindret för bra livskvalitet efter stroke. Att effektiv behandling inte når patienter är en skandal, säger Patrik Säterö, specialistläkare i Rehabiliteringsmedicin i Göteborg.

Träning, stretch och medicin hjälpte Jan mot spasticiteten  – nu åker han skidor igen
19 oktober, 2020 Hjärnan & Nerver

Träning, stretch och medicin hjälpte Jan mot spasticiteten – nu åker han skidor igen

Spasticitet, okontrollerade muskelsammandragningar, efter en stroke leder till smärta och muskler som hamnar i felställning. Jan Berglund, 69 år, drabbades av stroke och spasticitet men har fått livskvaliteten tillbaka genom rehabilitering och injicering av toxin. - Från att inte kunna röra mig fullt ut kan jag nu jaga och åka skidor igen. Det känns otroligt bra, säger Jan Berglund. 

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: