Medicinska forskningsframsteg 2024
2024 var ett framgångsrikt år för medicinsk forskning med flera betydande genombrott inom olika områden. Här är en sammanfattning av några viktiga medicinska upptäckterna under året.
2024 var ett framgångsrikt år för medicinsk forskning med flera betydande genombrott inom olika områden. Här är en sammanfattning av några viktiga medicinska upptäckterna under året.
Ett banbrytande läkemedel vid namn lenacapavir har utnämnts till "Årets genombrott 2024" av tidskriften Science, och det kan innebära slutet på HIV-epidemin. Denna utveckling representerar ett avgörande steg mot att minska HIV/AIDS som en global hälsokris.
Det är vetenskapligt bevisat att en person som lever med hiv inte kan smitta en partner vid sex om personen har en välinställd behandling men okunskapen och den fortsatta stigmatiseringen av en behandlingsbar infektion är oroväckande. Det menar såväl organisationer som myndigheter som jobbar med frågan.
Folkhälsomyndigheten bedömer att personer som lever med hiv, och som uppfyller kriterierna för välinställd behandling, inte riskerar att överföra hivinfektionen till någon annan vid vaginala och anala samlag.
Forskare har publicerat en ny rapport som visar att för andra gången på tolv år har en patient med hiv blivit botad, något som väcker hopp om att finna ett botemedel mot hiv.
I vårt grannland Finland kommer man från och med slutet av augusti att kunna beställa hem självtest för hiv. Självtestet underlättar för den som inte kan, eller som drar sig för att uppsöka en vårdcentral.
Blodgivning, att donera ditt blod, är en av de viktigaste samhällsinsatserna vi kan göra. Varje år behövs lagren fyllas på för att det ska finnas tillgängligt om och när det behövs.
I år uppmärksammar Hiv-Sverige World AIDS Day (världsaidsdagen) med en antistigma kampanj. Livet med hiv, en kampanj för att bryta fördomarna om hiv.
Var sjunde europé med hiv är ovetande om att de är smittade. Enligt europeiska smittskyddsmyndigeheten ECDC handlar det om ungefär 122 000 personer i 31 europeiska länder.
Hiv idag är inte som igår. Stora medicinska framsteg har lett fram till dagens effektiva behandling av hiv. Ändå råder stora kunskapsluckor hos allmänheten. Folkhälsomyndigheten har därför startat en informationssatsning som ska öka kunskapen och minska stigmatiseringen kring hiv.
Klamydiabakteriens förmåga att förändra sig har lett till att det har varit svårt att ta fram ett fungerande vaccin. Nu kan man dock vara nära ett genombrott och snart kan det första klamydiavaccinet bli verklighet.
Klamydia är den könssjukdom som drabbar allra flest, samtidigt rapporterar Smittskyddsinstitutet en stor ökning av gonorré hos unga.
Den amerikanska regeringen har nu godkänt ett nytt HIV-test, OraQuick, för hemmabruk.