Vabruari – behöver ditt barn ta medicin?
Det finns en anledning till att februari kallas vabruari. Många småbarnsföräldrar kan uppleva att förkylningarna avlöser varandra under denna tid av året. Men när behöver ditt barn ta medicin?
Det finns en anledning till att februari kallas vabruari. Många småbarnsföräldrar kan uppleva att förkylningarna avlöser varandra under denna tid av året. Men när behöver ditt barn ta medicin?
Väder och sjukdom är två samtalsämnen vi ofta väljer, framför allt i dessa tider av kyla och när många av oss drabbas av mer eller mindre jobbiga förkylningar. Just därför är det extra spännande att undersöka hur vädret och våra årstider påverkar vår hälsa.
När snön faller över hela landet blir det halt för fotgängare i alla åldrar. Det finns särskilt ett skydd som håller dig på benen när du är utomhus och det gäller att du använder det rätt.
De flesta vanliga vinterskor som finns på marknaden är riktigt usla ur halksynpunkt.
Är det okej att träna vid förkylning? Läkaren Bengt-Olov Tengmark har svaret. Dessutom, svenskarnas tio i topp lista över värsta symtomen vid förkylning och influensa.
Hösten är här och med hösten drabbas många också av förkylningar. Med flera olika förkylningsvirus och många människor i omlopp är det inte helt lätt att undvika förkylningar men det finns några goda råd på vägen.
Spridningen av influensa väntas ta fart under de närmaste veckorna. Det är därför hög tid att vaccinera sig för den som tillhör en riskgrupp. Sammanlagt levereras nästan 48 000 nya doser till vissa delar av Sverige i januari.
Nästan varannan svensk går till jobbet när man är sjuk för att man tänker att ingen annan gör jobbet när man är hemma.
Allt tyder på att årets influensasäsong nu är på väg och det är bra att vara medveten om huruvida du tillhör någon av de så kallade riskgrupperna samt vilka förebyggande åtgärder du kan vidta.
Har du någon gång tagit ett chips, eller en gurkstav, doppat den i dippen och ätit en bit för att sedan doppa den igen? Fenomenet kallas för att dubbeldippa och en undersökning visar att det faktiskt är något av en sanitär olägenhet.
Antalet laboratorieverifierade fall av influensa som rapporteras till Folkhälsomyndigheten har ökat kraftigt de senaste veckorna. Den bästa förebyggande åtgärden är fortfarande god handhygien och att stanna hemma om man känner sig sjuk.
Svenskarna fick i en undersökning rangordna vad de ansåg vara äckligast under förkylningssäsongenoch resultatet talar sitt tydliga språk om vad som är vett och etikett i förkylningstider.
Med över 400 förkylningsvirus är det inte så konstigt att förkylningar har blivit en del av våra liv och vår vardag. I dagens samhälle är vi alltmer rörliga och att undvika kontakt med människor är snudd på omöjligt, därför blir det en fråga om att förebygga förkylningar mer än att undvika.
Förra årets influensa slog hårt mot de äldre, det här året verkar det som det är ungdomar och personer i medelåldern som främst kan komma att drabbas. Men alla kan få influensan och det gäller att veta om man tillhör en riskgrupp.