Blodgrupp 0 ger bäst virusskydd
Ytterligare en studie har visat sig ge stöd åt tesen att personer med blodgrupp 0 (noll) i lägre grad smittas med det nya coronaviruset, än personer med andra blodgrupper.
Ytterligare en studie har visat sig ge stöd åt tesen att personer med blodgrupp 0 (noll) i lägre grad smittas med det nya coronaviruset, än personer med andra blodgrupper.
Vi hör om skärpta regler kring munskydd i offentliga miljöer i de flesta länder, men Sverige ligger lågt, trots ökade siffror på inläggningar på sjukhus till följd av covid-19. Forskare är oense, där vissa menar att munskydd räddar liv och andra att de inte gör nytta, utan istället kan öka risken att vi inte håller avstånden. Hur ska vi veta vad som är bäst? Här får ni även ta del av Kungliga Vetenskapsakademiens senaste uttalande kring Covid-19 och munskydd.
De flesta verkar eniga om att för att få stopp på pandemin måste tillräckligt många ha fått immunitet. På vilket sätt uppnås flockimmunitet bäst?
Man har upptäckt att många unga och tidigare friska personer som drabbats av svår covid-19 saknar ett visst protein som är viktigt i immunförsvaret. Denna upptäckt kan förklara varför vissa blir mer sjuka av coronaviruset än andra.
ADDI Medicals plattform HOPE Corona används som journalsystem och även som process- och kommunikationsverktyg i Sveriges största massprovtagning för undersökning kring smitta och smittspridning som Folkhälsomyndigheten gett i uppdrag åt Region Västerbotten och Umeå universitet att genomföra.
Idag står ett vaccin mot covid-19 högt upp på världens önskelista. Att dessutom kunna vaccinera så många som möjligt, så enkelt som möjligt, vore det allra bästa. Forskare på Chalmers hoppas på att hitta ett nytt sätt att tackla covid-19 genom ett vaccin i form av en nässpray.
Barn kan med största sannolikhet smitta andra med det nya coronaviruset men mycket talar för att de är mindre smittsamma än vuxna och att de inte driver covid-19-pandemin. Skolor och förskolor som hålls öppna torde inte påverka dödligheten hos äldre. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som gått igenom 47 relevanta publikationer av covid-19 hos barn.
Vetenskapsakademien som består av experter inom bland annat mikrobiologi och medicin berättar en del om kunskapsläget just nu, vad gäller coronaviruset Sars-CoV-2 och sjukdomen Covid-19.
Det finns en tendens över tid att svenskarna upplever en sjunkande oro. Samtidigt syns en förändring i vilka åtgärder man tar för att bidra till minskad smittspridning. Det visar den senaste undersökningen från MSB och Kantar Sifo.
Den pågående coronapandemin utgör en förändring för alla i samhället med mycket stor påfrestning på både global nivå och för enskilda individer. Nu vill forskare undersöka hur du som är 70+ hanterar och förhåller dig till krisen så passa på att göra din röst hörd.
Valborgsfirandet blir annorlunda i år då vi på grund av spridningen av covid-19 behöver undvika fester och att bilda folksamlingar. Det gäller att tänka på att hålla avstånd till andra människor även utomhus. Råden gäller självklart även 1 maj och andra högtider som inträffar under våren.
Ta del av listan över vilka personer som bedöms löpa störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i covid-19 och som har ett särskilt behov av att skyddas mot smitta. Även råd till dig som är anhörig och bor tillsammans med någon i riskgruppen.
Fler äldre fyller nu i Coronarapporten, som bland annat visar hur smittan av covid-19 sprider sig i landet och data från senaste veckan visar en trend, att smittan kryper upp i åldrarna.
Vi får mycket information om dödstal och antal drabbade i olika länder. Men hur ser vardagen ut för familjer i andra delar av världen? Här kommer ytterligare ett spännande internationellt nedslag, den här gången hos en amerikansk familj som bor på östkusten, i en förort till San Francisco, USA.