När minnet sviker
Att som anhörig se någon nära förlora minnet och andra vitala förmågor är smärtsamt. Sedan tillkommer samhällskostnaderna för demenssjukdom som i Sverige uppskattas till 50 miljarder årligen.
Att som anhörig se någon nära förlora minnet och andra vitala förmågor är smärtsamt. Sedan tillkommer samhällskostnaderna för demenssjukdom som i Sverige uppskattas till 50 miljarder årligen.
Kan en simuleringsmodell tala om för oss vad det är som ger upphov till bröstcancer och alzheimer? Den förhoppningen har Vijay Pande, professor i kemi vid Stanford University i USA.
Laserbehandling skulle kunna användas för att bota hjärnsjukdomar som Alzheimers och Parkinson.
Medelålders kvinnor som har höga nivåer av en viss aminosyra i blodet löper dubbelt så stor risk att många år senare drabbas av Alzheimers sjukdom. Det visade en avhandling från Sahlgrenska akademin.
Forskare upptäckte i en studie att C-vitmain skulle kunna användas till att tidigt behandla den plack som bildas i hjärnan vid Alzheimers sjukdom.
Ämnen i ryggmärgsväskan ger bättre diagnoser för demenssjuka i ett tidigt skede. Det har forskare på Sahlgrenska akademin i Göteborg kommit fram till.
Forskare är chockade över hur många patienter som får fel demensdiagnos.
Kaffe- och te-drickande i medelåldern kan minska risken för demens/Alzheimers sjukdom (AD) senare i livet.
Demens är en störning av vissa hjärnfunktioner och en allt större sjukdomsgrupp. Minnesförlust, sämre omdöme och svårt med språket kan vara några av de första symtomen. Vid 85 års ålder har så många som 30-50 procent utvecklat demens. Det kommer alltmer forskning som tyder på att man kan förebygga detta genom att vara fysiskt och socialt aktiv och genom att ägna sig åt mentalt stimulerande aktiviteter.
Om mormor är glömsk, betyder det att hon kommer att bli dement? Minnesstörningar är numera ett av få symtom som kan visa vilka 70-åringar som riskerar att utveckla demens. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.
Kaffedrickande i medelåldern kan minska risken för demens/Alzheimers sjukdom (AD) senare i livet. Detta konstaterar den finska studien ”Riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar, åldrande och demens” som publiceras i januarinumret av Journal of Alzheimer’s Disease.
Personer som lever ett aktivt och utåtriktat liv och inte oroar sig i onödan löper mindre risk att drabbas av demens på äldre dagar, visar en ny studie från Karolinska Institutet.
Demens är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar i hjärnan som alla orsakar minnesproblem. I takt med att vi blir äldre lever allt fler människor med någon form av demens.