Om gonorré inte behandlas kan man bli steril senare i livet. Gonorré är en av de könssjukdomar som är anmälningspliktig enligt Smittskyddslagen.
Hur smittar gonorré
Gonorré orsakas av bakterier som kan ge infektioner i könsorganen, men också i svalg och ändtarm. Om infektionen inte behandlas kan man på längre sikt bli steril. Gonorré omfattas av Smittskyddslagen. Misstänker man att man är smittad är man skyldig att utan dröjsmål söka läkare.
Vanliga symtom vid gonorré
Symtomen vid gonorré varierar. Vanligast är en gulaktig och illaluktande flytning och att det svider rejält när man kissar. Men en del, särskilt kvinnor, saknar symtom och kan därför ha sjukdomen länge innan diagnosen kan ställas. Tiden från smitta tills dess att sjukdomen bryter ut är kort. Det kan vara något dygn till någon vecka.
Diagnos vid gonorré
Diagnosen ställs genom ett gonorrétest där ett bakterieprov tas från urinrör, livmodertapp, ändtarm eller svalg. Ett kontrollprov skall tas när behandlingen är avslutad.
Behandling vid gonorré
Gonorré behandlas med antibiotika. Behandlingen är kostnadsfri. Ju tidigare du får medicin, desto bättre. Din partner ska också behandlas, även om hans eller hennes provsvar inte visar på gonorré. Sannolikheten är nämligen stor att du har smittat honom eller henne. Gonorrébakterierna utvecklar ofta resistens mot olika antibiotika. Det är vanligt att det krävs behandling med så kallat licenspreparat för att infektionen ska bli botad.
Sök vård
Om man misstänker att man blivit smittad av gonorré måste man göra en undersökning.
Enligt Smittskyddslagen måste alla som har eller kan ha smittats av gonorré undersökas och de som är smittade måste anmälas till smittskyddsläkare. Är man smittad måste man dessutom ange med vilka man haft sex med det senaste halvåret. Detta sker anonymt.
Goda råd
Det bästa sättet att skydda sig mot gonorré och andra könssjukdomar är att använda kondom.