Om bakterierna
Bakterierna som orsakar yersinia kallas för Y. enterocolitica (Yersinia enterocolitica) och Y. pseudotuberculosis. De förekommer över hela världen. Den förstnämnda är vanligare. Det finns även andra typer av yersinia som är ofarliga och inte orsakar några symtom.
Yersinia smittar genom livsmedel som är förorenade med grisavföring, främst griskött. Många olika djurarter kan dock bära på bakterierna. Y. enterocolitica brukar generellt finnas hos grisar medan Y. pseudotuberculosis finns hos t ex gnagare, hjort, älg och hare.
Det som framför allt gör yersiniabakterier farliga är att de kan överleva i kylskåpstemperatur. Eftersom bakterierna klarar av det kan de föröka sig i livsmedel, t ex vakuumförpackade fläskprodukter som inte värmebehandlas. Direkt smitta mellan människor är ovanlig, men kan förekomma inom hushåll. Även vatten kan bli förorenat och sprida yersiniasmitta.
Symtom på yersiniainfektion
De typiska symtomen vid en yersiniainfektion hos barn är diarré och magsmärtor (barn upp till fyra års ålder är extra känsliga för bakterierna). Den kan även visa sig genom illamående, kräkningar och blod i avföringen. Hos vuxna brukar det likna en vanlig magsjuka. Även hudutslag (knölros) och ledinflammation kan uppstå.
Symtomen brukar komma mellan fyra och sju dagar efter smittotillfället. Ibland kan yersiniainfektion förväxlas med blindtarmsinflammation.
Undersökning och diagnos
Det är inte helt lätt att ställa diagnos eftersom symtomen är vaga och dessutom liknar andra många andra mag- och bukbesvär. En fysisk undersökning räcker inte till; blod eller avföring behöver provtas och skickas till ett laboratorium för analys, och det kan ta ett tag innan provsvaret är redo.
Behandling av yersiniainfektion
Yersiniainfektioner går oftast över på egen hand, men i allvarliga fall kan antibiotika behöva sättas in. Eftersom symtomen ofta liknar magsjuka kan de leda till uttorkning. Därför är det bra att få i sig så mycket vätska som möjligt under sjukdomsperioden.
Förebyggande åtgärder
Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för att yersiniabakterier ska föröka sig. Här är några goda råd för att undvika infektioner:
- Ha en god livsmedelshygien (t ex handtvätt före och efter hantering av kött)
- Undvik rått eller undertillagat fläsk
- Använd olika skärbrädor för olika livsmedel
- Förvara inte livsmedel i kylen för länge
- Undvik opastöriserad mjölk
Yersinia är en anmälningspliktig sjukdom
Yersiniainfektion är en anmälningspliktig sjukdom. Det innebär att bekräftade sjukdomsfall anmäls till Folkhälsomyndigheten och landstingets smittskyddsläkare. Ibland kan det göras en smittspårning för att se om det finns ytterligare fall i den smittade personens omgivning.