Ange ditt sökord

Virus på balansnerven orsakar kraftigt illamående och yrsel, men tillståndet är lätt botat. Foto: Shutterstock

Virus på balansnerven orsakar kraftigt illamående och yrsel, men tillståndet är lätt botat. Foto: Shutterstock

Virus på balansnerven (vestibularisneurit)

Annons:

När man drabbas av virus på balansnerven så får man kraftig yrsel. Kroppen har ett balansorgan i varje öra. Genom höger och vänster balansnerv når balansorganets impulser hjärnan. 

Skulle det vara något fel och en av signalimpulserna från ena balansorganet inte når fram till hjärnan så uppstår en kraftig skevhet. Denna föränding skapar kaos hos flera delar av hjärnans nervsystem.

Vad kan orsakerna vara bakom virus på balansnerven?

När man får virus på balansnerven så kan det bero på en plötslig försämring av ledningsförmågan i den ena balansnerven. Förmodligen rör det sig om en inflammation i nervvävnaden eller så kan nervcellerna i balansorganet blivit skadade. Eftersom tillstånden ofta förekommer under vår och höst så tror man att förkylnings- och herpesvirus kan vara orsaken. Även om sådana virus har diskuterats som en möjlig orsak så har inte antivirusmediciner visat någon större effekt.

Hur kan man förbättra tillståndet?

Har man drabbats av virus på balansnerven så är det viktigt att vila i en till tre dagar. Efter vilodagarna är det bra att börja röra huvudet igen. Detta brukar kännas obehagligt och ger ofta en kraftig yrsel och illamående. Det viktiga är att forstätta med rörelseövningarna ändå eftersom det snabbar på tillfrisknandet. Man kan även gå till en sjukgymnast och få information, instruktioner och uppmuntran under träningen.

Hos de allra flesta som blivit drabbade av vestibularisneurit återkommer ledningsfunktionen i den skadade balansnerven oftast inom ett år. Hur mycket nervfunktionen förbättras spelar inte jättestor roll för att återgå till ett normalt liv. Detta beror på att hjärnan har stora resurser för att kompensera det minskade inflödet av balanssignaler.

Vad får man för symtom vid virus på balansnerven?

Oftast så insjuknar den drabbade personen relativt snabbt. Man får då en tilltagande känsla av kraftig yrsel, man blir snurrig, illamående och kräks. Andra symtom för virus på balansnerven kan vara att man får svårigheter med att gå utan att hålla i sig i något, man blir även väldigt trött och får svårt att fokusera blicken. Huvudrörelser och andra rörelser med kroppen brukar förvärra virus på balansnerven.

Det vanliga man får göra vid virus på balansnerven är att ligga till sängs i ett till tre dygn. Efter vilan så återkommer förmågan till en normal balans.

Symtom som kraftig huvudvärk, förlamning, svårigheter att tala eller att svälja är inte symtom för vestibularisneurit.

Hur behandlar man virus på balansnerven?

Eftersom den drabbade har starkt illamående och kräks mycket behövs ofta vätskeersättning och att man tillför salter till kroppen. På grund av detta är det nödvändigt med några dygn på sjukhuset.

Patienten får åksjukemedel, dessa dämpar balanssystemets känslighet. Man får även läkemedel mot kräkningar. Åksjukemedel används eftersom de minskar skevheten mellan balansorganen. Dessa medel används dock bara i akutfasen.

En behandling man får är en så kallad kompensationsträning, även kallad Epleys manöver. Kompensationsträningen gör att hjärnan lär sig att uppfatta huvudrörelserna på det rätta sättet med hjälp av bara en balansnerv. Behandlingen är beroende på att patienten utsätter sig för olika rörelser med huvudet. Rörelseträningen är viktig att sätta igång med snarast möjligast och man bör inte avbryta träningen även om den orsakar för tillfället mer yrsel.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: