Vena cava (stora hålvenen) har tunna kärlväggar, därför kan den lätt tryckas ihop av tyngden från den gravida livmodern. Om det inträffar minskar blodflödet tillbaka till hjärtat. Det leder i sin tur till att det blir en mindre volym av blod för hjärtat att pumpa ut till lungorna för syresättning och en mindre volym av syresatt blod att sedan pumpa vidare ut i kroppen. Den mängd blod som hjärtat pumpar ut i kroppen kan minska med så mycket som en tredjedel. Som resultat av detta sjunker blodtrycket och hjärtat slår snabbare för att kompensera för den minskade blodvolymen.
Inbyggd reflex att vända sig till sidoläge
När vena cava syndrom uppstår är det en inbyggd reflex för den gravida att vända sig på sidan istället. Då blir blodflödet över stora hålvenen normalt igen, blodtrycket stiger och hjärtat slår lugnare. När vi är helt vakna är det inga bekymmer att känna symtomen och vända sig på sidan, men faktum är att den här reflexen också fungerar under sömnen. Kroppen är klok på så sätt.
Dock finns det ett tillfälle då man i studier märkt att reflexen att vända sig om till sidoläge inte fungerar särskilt bra. Det är just när vi ska till att somna.
Studie visat ökad risk för IUFD vid ryggläge
En studie från Nya Zeeland 2017 (McCowan et al, PLoSOne) och en studie från Storbritannien 2018 (Heazell et al, BJOG) visade att det fanns ett samband mellan att somna på rygg och risken för intrauterin fosterdöd (IUFD) efter graviditetsvecka 28. I studien från Nya Zeeland ökade risken 3,7 gånger, och i studien från Storbritannien ökade risken 2,3 gånger. Efter detta presenterades rekommendationen om att gravida ska somna liggande på sida (helst vänster sida), vända sig om de vaknar och upptäcker att de ligger på rygg, och också ligga på sidan under vila dagtid.
Det är viktigt att påpeka att risken för IUFD i studierna var väldigt låg även i ryggliggande. Det är en naturlig del av sömnen att då och då hamna på rygg, men då brukar den gravida reflexmässigt vända sig till sidläge när blodflödet tillbaka till hjärtat sjunker. När vi är vakna är vi lite sämre på att lyda kroppens reflexer, det är därför man ger rådet att lägga sig på sida innan man somnar och när man vaknar. Extra viktigt blir rådet om ryggläge för dig som har en särskilt tung livmoder, till exempel du som väntar tvillingar.
Så undviker du Vena Cava syndrom
Ibland kan du behöva ligga på rygg en stund, vid ultraljudsundersökning eller hos tandläkaren till exempel. För att undvika Vena Cava syndrom är det då klokt att lägga en liten kudde, eller bara en ihoprullad tröja, under ryggens högra sida. Då tippar den tunga livmodern åt vänster sida och trycker inte längre på vena cava. Till vänster om vena cava löper aorta, stora kroppspulsådern. Det kärlet har tjocka muskelväggar och kan inte så lätt tryckas ihop av tyngden från livmodern.