Varför uppstår muskelkramp och sendrag?
När du får muskelkramp drar den drabbade muskeln ofrivilligt ihop sig och blir hård och spänd. Ibland känns det bara spänt, men ibland kan det också göra rejält ont. Krampen är ofta över inom några sekunder eller minuter. Vissa gånger kan det komma och gå innan det till slut försvinner. För en del är muskelkramperna återkommande.
En del får muskelkramp mitt i natten eller när de ska somna, vilket minst sagt kan kännas oväntat. Troligen händer det oftare då musklerna börjar slappna av efter att ha varit spända.
Det är svårt att veta exakt varför det händer, men det är vanligt med muskelkramp vid överansträngning, t ex vid idrott eller trädgårdsarbete. Även en obekväm ställning under längre tid kan leda till muskelkramp.
Ibland kopplas muskelkramp också samman med vätskebrist och mineralbrist. Det är bra att tillföra vätska i samband med träning och dricka tillräckligt med vatten, speciellt om du är utomhus när det är varmt. Muskelkramp kan också vara en biverkan av vätskedrivande läkemedel.
En del säger att mineralet magnesium behöver tillföras om du har kramper och andra muskelproblem. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med magnesium via kosten, men hittills har forskningen inte visat att magnesiumtillskott eller högre mängder magnesium än rekommenderat skulle motverka muskelkramp. B-vitaminbrist har också förts fram som en möjlig orsak, men även där saknas det forskning för att stödja påståendena.
Vad kan du göra åt muskelkramp och sendrag?
Det kan hjälpa att försiktigt sträcka, röra eller massera benen eller foten där du har sendrag. Ofta kan en lätt rörelse i motsatt riktning, t ex att trycka foten mot golvet eller väggen, få stopp på kramperna. Ibland kan det också hjälpa att gå några steg. Men det är bra att vara försiktig.
Vid kraftiga sendrag kan det vara bra att ta hjälp av någon annan för att sträcka ut muskeln. Det kan också vara skönt med kyla eller värme, t ex att lägga is på muskeln.
Så förbygger du muskelkramp
Stretching kan vara ett sätt att förebygga muskelkramp. Du kan stretcha vader och andra delar av benen efter aktivitet, t ex om du varit ute och sprungit eller gått på en promenad. Att ha vältränade muskler förebygger också muskelkramp.
Kan kramper eller sendrag vara tecken på hälsoproblem?
Muskelkramper är sällan ett tecken på hälsoproblem, men det kan vara bra att kolla upp det om du har svåra eller återkommande kramper som verkar sakna orsak (som t ex att de uppstår i samband med träning).
När behöver du söka vård?
Det är ovanligt att behöva vård för muskelkramp eftersom symtomen brukar försvinna på egen hand. Om du ofta har besvärliga kramper kan du kontakta en vårdcentral för att få hjälp.