Kroppen signalerar rädsla eller fara
Panikångest är en reaktion på att kroppen signalerar rädsla eller fara. Det mesta av kroppens funktioner är helt automatiska, processer i kroppen som sköter sig helt utan att påverkas av vårt medvetande och vår tankeförmåga.
Får vi nåt i halsen så hostar vi, blir vi kalla drar huden ihop sig för att bevara värme, blir vi sjuka höjs kroppstemperaturen för att vi lättare ska bli av med bakterier, äter vi dålig mat kräks vi och så vidare. Det finns en lång rad funktioner i kroppen som syftar till att vi på bästa sätt ska kunna försvara oss mot faror. Rädsla, eller ångest, är en av dessa.
Kroppens reaktioner vid rädsla
Du, liksom alla andra, har någon gång känt rädsla och vet precis hur det känns. Däremot är det inte säkert att du har tänkt på vad som händer med dig fysiskt när du blir rädd.
Vid lättare rädsla kan det vara en obehagskänsla i magen, eller att hjärtat slår snabbare än vanligt. Kanske kan du t o m känna av att du blir torr i munnen och att händerna blir kalla och svettiga.
Panikångest kan vara normalt
Det är en utbredd missuppfattning att panikattacker är en sjukdom. Faktum är att en panikattack är en helt normal psykisk process – hos en helt normal människa. Panikattacken är helt enkelt vår yttersta stressreaktion, ett tillstånd där hela kroppen har ställts in på att överleva ett förödande hot. Om du blev attackerad av ett lejon skulle du uppleva just de känslor du upplever under en panikattack. Skillnaden är att du då inte skulle tycka att det var ett dugg konstigt.
Om du dessutom har blivit riktigt skräckslagen någon gång, om du t ex blivit attackerad av en hund eller nästintill påkörd av en bil, då har du säkert märkt av ytterligare en rad reaktioner. När du kastat dig undan bilen, eller lyckats få undan hunden, kan du känna följande:
- bultande hjärta
- hela kroppen svettas
- du darrar eller skakar
- känsla av att tappa andan eller kvävas
- tryck över bröstet eller bröstsmärtor
- matthet eller illamående
- ostadighetskänslor
- overklighetskänslor
- domningar eller stickningar
- frossa eller värmevallningar
Panikattacker kan helt och hållet förklaras på detta sätt – som en extrem stressreaktion. Problemet är förstås att attacken hamnar på fel ställe – och att man ofta inte har en aning om vad som utlöste den.
Panikattacker uppkommer på grund av:
- att man har lärt sig reagera på stressituationer på ett felaktigt sätt
- brist på kunskap om panik
- missuppfattningar om vad som händer i kroppen vid stress.
- rädsla för vad panikattacken ska leda till.
Mer läsning:
GAD (Generaliserat ångestsyndrom) – en tung del av mångas vardag