Ange ditt sökord

Kristallsjuka kallas också karusellyrsel. Yrsel uppkommer främst vid lägesändringar. Foto: Getty Images

Kristallsjuka kallas också karusellyrsel. Yrsel uppkommer främst vid lägesändringar. Foto: Getty Images

Vad är kristallsjuka eller karusellyrsel?

Kristallsjuka, benign paroxysmal yrsel, kan drabba alla personer och uppkommer framför allt som yrsel vid lägesförändringar. Orsaken är en förändring i balansorganet. 

Annons:

Kristallsjuka, godartad lägesyrsel eller så kallad karusellyrsel beror på att de så kallade otolitstenarna, kristallpartiklar i båggångarna i innerörat, har lossnat från sin vanliga plats. Kristallernas uppgift är att känna av lägesförändringar när kroppen gör någon form av rörelse. Har kristallerna lossnat  kan man istället känna karusellyrsel och illamående.

Varför får man kristallsjuka?

I de flesta fall finns ingen känd bakomliggande orsak till kristallsjuka. Ibland kan kristallsjuka  uppkomma efter något slags trauma som gett hjärnskakning. Kvinnor drabbas lite oftare än män av kristallsjuka, och sjukdomen är vanligast över 60 års ålder.

Symtom vid kristallsjuka

De symtom som man känner av är den karusellyrsel som varar 15-30 sekunder, oftast när man lägger sig ned, vänder sig i sängen eller reser sig upp. Rörelserna i sig behöver inte vara hastiga utan man kan känna av denna yrsel om man sakta böjer huvudet framåt eller bakåt i rörelser som liknar vanlig bockning.

Det kan också uppstå när man vaknar i sängen och rör sig för att exempelvis stänga av väckarklockan på morgonen. När yrselkänslan kommer har man ofta balanssvårigheter, svårt att kunna gå rakt samt problem med att fokusera blicken.

Utredning vid kristallsjuka

Vid kristallsjuka gör läkaren en noggrann neurologisk undersökning där man undersöker olika nervfunktioner. Öronen och hörseln undersöks också. Vidare görs ett test som kallas Dix-Hallpikes test, där patienten får sitta på britsen och med vridet huvud snabbt lägga sig ned. Här undersöks om man kan provocera fram yrsel och så kallad nystagmus, där ögonrörelserna slår åt den sida som är påverkad av kristallsjuka.

Vid positioneringstest får patienten ligga på rygg på britsen och läkaren vrider patientens huvud 90 grader åt sidan. Det är också ett sätta att provocera framyrseln och se vilket öra som är drabbat.

Behandlar man kristallsjuka?

För de flesta drabbade går kristallsjuka över av sig själv efter några veckor, men yrseln har en tendens att komma tillbaka. Cirka hälften av patienterna får tillbaka en omgång med känning av yrseln. För att bli av med sin yrsel måste man behandla bort den genom så kallad repositionsbehandling, Epleys manöver,  vilket hjälper mer än 85% av de drabbade.

Hur fungerar Epleys manöver vid kristallsjuka?

Som patient är det först och främst viktigt att veta vilken av balansorganet som är sjukt/skadat. Tillsammans med den läkare man besöker, vanligen en öronläkare, gör man i en följd kombinationer av huvudrörelser för att kunna flytta tillbaka kristallerna från båggången till sin normala plats. Det är inte särskilt farligt men man bör genomföra dessa rörelser med någon som har god kunskap om sjukdomen och som visar tillvägagångssättet.

Återkommer kristallsjukan i perioder, eller för de som inte blir helt besvärsfria efter behandling, får man ibland slutföra behandlingen på egen hand.

Läs mer om olika typer av yrsel.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: