En normal menscykel innebär att tiden mellan menstruationerna (räknat från första blödningsdagen i en menscykel till den första blödningsdagen i nästa cykel) är mellan 21 och 35 dagar. Vid utebliven mens kommer mensen inte alls under flera månader. Det kan bero på olika orsaker, men ett graviditetstest kan vara ett bra sätt att utesluta att det inte beror på att man blivit gravid. I de flesta fall beror utebliven mens på orsaker som inte kräver behandling.
Orsaker till utebliven mens
Några orsaker till utebliven mens är:
- Graviditet
- Stress och oro
- Viktuppgång eller viktnedgång
- Svår stress
- Hormonell rubbning
- Miljöombyte
- Preventivmedel
Graviditet
En orsak till utebliven mens kan vara att du blivit gravid. För att ha blivit gravid måste du haft ett samlag där spermier kommit in i slidan. Om du misstänker att du är gravid bör du göra ett graviditetstest. Graviditetstest kan köpas på ett apotek, men de finns även i många matvaruaffärer och på internet. Det går även göra graviditetstest på en barnmorskemottagning, ungdomsmottagning eller vårdcentral.
Stress och oro
Olika typer av stress och oro kan rubba mensen och göra att den uteblir. Det kan handla om kraftig stress, t ex i skolan eller på arbetet, hård träning eller en ätstörning. Om du lider av psykiska besvär som t ex depression, ångest eller ätstörningar kan du söka vård på en vårdcentral för att få hjälp.
Viktuppgång eller viktnedgång
Både viktuppgång och viktnedgång kan göra att man får utebliven mens. Övervikt är en riskfaktor vid många hälsoproblem och mensens naturliga cykel kan påverkas. Bantning, dieter och andra typer av kraftiga viktnedgång kan göra att mensen uteblir. Överdriven träning kan också vara något som leder till oregelbunden eller utebliven mens.
Skydd mot graviditet
Vissa skydd mot graviditet kan göra att mensen uteblir. Det kan även vara så att vissa preventivmedel leder till utebliven eller oregelbunden mens när man använder dem i början. Då brukar blödningsmönstret anpassa sig med tiden. Orsaken till att vissa typer preventivmedel orsakar oregelbunden blödning är att de innehåller hormoner.
Hormonell rubbning
Hormonell rubbning i kroppen kan leda till utebliven mens. En vanlig underliggande orsak till hormonell rubbning är sjukdomen PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom). Vid PCOS har man många äggblåsor på en eller båda äggstockarna och i många fall mycket testosteron, manligt könshormon, i kroppen. PCOS kan uppträda utan att ge besvär och upptäcks oftast när man gör en utredning för att det är svårt att bli gravid. Utebliven eller oregelbunden mens är en av de vanligaste symtomen på PCOS.
Även olika rubbningar i sköldkörteln, men för mycket eller för lite sköldkörtelhormon, kan påverka menscykeln.
Miljöombyte
Kroppen kan reagera när man byter miljö, t ex flyttar eller åker på en resa. Miljöombytet kan stressa kroppen, påverka hormoner och göra att den naturliga menscykeln rubbas under en period.
Vad kan man göra när mensen uteblir?
Om du gjort ett graviditetstest och uteslutit att du blivit gravid beror din uteblivna mens ofta på orsaker som går att ordna på egen hand. Vid miljöombyten och tillfällig stress eller oro brukar mensen komma tillbaka som vanligt när det lugnat ner sig. Det kan vara bra att prata med någon om stressen och oron för att få stöd och må bättre. Om mensen uteblivit på grund av övervikt eller kraftig viktnedgång finns det hjälp att få från vården för att komma tillrätta med vikten och utesluta underliggande sjukdomar.
När bör man söka vård?
Om du har något av följande bör du kontakta en gynekologisk mottagning eller en vårdcentral:
- Vid utebliven mens i över sex månader (efter graviditetstest, ej i klimakteriet)
- Vid ett långt uppehåll på över ett år med mens som sedan kommer tillbaka (om du är i femtioårsåldern)