Ange ditt sökord

En underarmsfraktur kan behöva opereras för att återställa armen. Foto: Shutterstock

En underarmsfraktur kan behöva opereras för att återställa armen. Foto: Shutterstock

Underarmsfraktur – symtom, orsaker och behandling

En underarmsfraktur innebär att ett eller flera ben i underarmen är brutna. Gemensamt för många underarmsbrott är att de sker när vi tar emot oss med utsträckt arm. Annars handlar det ofta om direkt trauma (exempelvis slag) mot underarmen.

Annons:

Underarmens anatomi

För att förstå mer om hur underarmen fungerar och hur olika underarmsbrott kan se ut är det bra att gå igenom anatomin. Underarmen består av två ben, strålbenet (radius) och armbågsbenet (ulna). Strålbenet går mellan armbågen och tummen och är mindre och kortare än armbågsbenet. Armbågsbenet är ett långt ben som kopplar samman överarmsbenet (humerus) och flera andra leder i armen.

Vid en fraktur kan ett eller båda av dem brytas. Brotten kan dessutom ske på flera olika platser.

Symtom vid underarmsfraktur

Några av symtomen vid ett underarmsbrott är:

  • Smärta
  • Svullnad
  • Svårigheter att röra armen och/eller handen

Omfattningen varierar beroende på hur svår skadan är och var den uppstått. Det brukar gå ganska bra att röra på fingrarna, men göra ont när du rör handleden.

Orsaker till underarmsbrott

Det finns flera orsaker till underarmsbrott. Många gånger uppstår de när någon halkar eller snubblar och tar emot sig med handen. Därför blir det vanligtvis långt fler underarmsbrott på sjukhusen under vintertid då det är halt ute.

En annan vanlig orsak är olyckor vid aktiviteter som t ex rullskridskor och snowboard där det lätt kan bli så att handen får ta emot kroppsvikten vid fall. Även kraftigt trauma mot underarmen, exempelvis misshandel, kan leda till underarmsfrakturer.

Hög ålder ökar risken för att drabbas av underarmsbrott. Om du lider av benskörhet (osteoporos) kan enklare fall i hemmet leda till underarmsbrott och andra frakturer.

Underarmsfraktur hos barn

Barn har tåliga ben, men även de kan drabbas av underarmsbrott. Det kan t ex handla om fall från lekställningar och träd. Tänk på att barn inte alltid är så bra på att uttrycka hur ont de har. Ett vanligt tecken på smärta i en arm är att de håller i den med den andra armen. Underarmsbrott hos barn ökar risken för att senare drabbas av ytterligare frakturer i området.

Undersökning och diagnos

Vid en misstänkt fraktur i underarmen görs en röntgenundersökning för att kontrollera hur benen ser ut. Vårdpersonal känner och rör på armen för att utvärdera rörligheten. Många gånger kan de direkt se att en fraktur uppstått bara genom att titta på armen.

Behandlingen består av gips eller operation

Ibland räcker det med några veckor i gips för att underarmen ska läka ihop på ett bra sätt. I andra fall behövs det en operation för att reparera frakturen. Valet av behandling beror på hur stor felställningen av benen är och exakt var skadan skett. Målet är att armen ska fungera som vanligt igen utan att brottet påverkar rörligheten.

Hur går operationen till?

Om gips inte är tillräckligt för att behandla frakturen krävs det en operation. En underarmsfraktur opereras under narkos och består av att en metallplatta och stabiliserande skruvar sätts in i armen. Även vid operation behövs det en viss tid med armen i gips (vanligtvis kring 10 till 14 veckor).

Uppföljning

En underarmsfraktur brukar vara läkt inom tre månader. Vanligtvis görs flera återbesök för att se hur skadan läkt ihop. Röntgen görs och läkarna tittar framför allt på om och hur de frakturerade benen förändrat läge.

När bör du söka vård?

Vid kraftiga smärtor och svullnad i en underarm eller handled efter ett fall bör du söka vård på en vårdcentral eller jourmottagning.

Om ditt barn har ont i armen efter att ha trillat och inte vill röra på den bör du kontakta en vårdcentral eller jourmottagning.

Om skelettet har brutit igenom huden så att ben är synligt ska du ringa 112.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: