Ange ditt sökord

Trycksår kan uppstå om en patient sitter i rullstol eller är sängliggande under längre perioder, och beror på den ökade belastningen på huden. Foto: Getty Images

Trycksår kan uppstå om en patient sitter i rullstol eller är sängliggande under längre perioder, och beror på den ökade belastningen på huden. Foto: Getty Images

Trycksår – symtom, orsak och behandling

Trycksår är en lokal skada i hud och/eller underliggande vävnad. Hur stor skadan blir beror på tryckets kraft och hur länge huden ligger under tryck. Såren varierar också beroende på hur känslig hud man har. 

Annons:

Hur uppstår trycksår?

Trycksår uppstår genom att huden utsätts för ett ihållande tryck som påverkar cirkulationen i området. Orsaken är belastningen från personens egna kroppsvikt mot ett underlag, och främst drabbas områden där ben ligger nära huden. Utsatta ställen är hälar och korsben.

På latin kallas trycksår decubitus. Tidigare kallades denna typ av sår för liggsår, men trycksår är en bättre benämning eftersom såren kan uppstå av långvarigt sittande, till exempel i rullstol.

Symtomen vid trycksår

Symtomen du märker när du håller på att få ett trycksår är att huden blir öm och röd, eller att ett område på huden blir missfärgat. Trycksår gör väldigt ont.

Hos en person som är sängliggande uppstår trycksåren oftast på bakhuvudet, öronen, skinkorna, armbågarna eller hälarna. Vid långvarigt sittande i rullstol uppkommer trycksåren vanligen på skinkorna.

I senare stadier blir huden avskavd och du får kanske sprickor och blåsor i huden. Om trycket består försvinner snart alla hudlager och såret kan bli djupt. Det händer att trycksår blir infekterade.

Så förebygger du trycksår

Du minskar risken för trycksår om du undviker att ligga eller sitta länge i samma ställning. Om man inte själv kan röra sig måste man få hjälp att byta ställning eller vända sig i sängen.

Om huden hålls mjuk och smidig minskar risken för trycksår. Därför är det bra om huden smörjs in med kräm. Hälarna och skinkorna kan behöva avlastas från tryck med särskilda skydd. Specialmadrasser kan vara till stor hjälp. Du kan också minska risken för sår om du håller huden ren.

Det är viktigt att du äter en bra kost för att förebygga liggsår. Du kan då behöva hjälp från till exempel en dietist.

Det är viktigt att du håller koll på att du inte ligger i samma ställning en längre tid. Kan du inte förflytta dig själv ska du be någon annan om hjälp.

Detta med trycksår är också viktigt att tänka på när man jobbar inom vården. Det är även viktigt att kolla om man behöver smörja in personen på dessa områden på kroppen om de är sängliggande eller sitter i rullstol.

Behandling vid trycksår

Om du ändå får trycksår behöver du få hjälp av till exempel en distriktssköterska att sköta om såret genom omläggning av såret och rengöring. Du kan behöva smärtstillande medicin innan såret läggs om.

Det är viktigt att man tänker på att skadad vävnad ska tas bort för att såret ska kunna läka ihop ordentligt. Det är även viktigt att man tänker på att det ska rengöras och smörjas med mjukgörande kräm för att det snabbare ska läka.

Om såret inte börjar läka ihop, utan är infekterat, skriver läkare ut antibiotika. Om liggsåret ändå inte läker  kan det krävas ett kirurgiskt ingrepp för att det ska läka snabbare.

Man ska alltid söka vård om man misstänker att man har ett trycksår. Vård söker man då på en vårdcentral/hälsocentral.

 

Annons:

Källor:

1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: