Triggerfinger är inte helt ovanligt och drabbar vanligtvis äldre personer men kan även förekomma hos barn. Namnet kommer sig utav att fingret kan låsa sig i en liknande position som ett finger har vid en avtryckare.
Orsak till triggerfinger
Böjsenorna i handen hjälper oss att böja på våra fingrar och dessa senor är omgivna av senskidor som underlättar senornas glidning när vi böjer och sträcker på ett finger. När ett fingers böjsenor fastnar i senskidan kan det orsaka smärta, låsningar och knäppningar och att det drabbade fingret fastnar i ett böjt eller sträckt läge. Det uppstår en förträning som gör att senan inte kan leda fritt och vid upprepade tillfällen kan senan bli irriterad och svullen.
Även fast triggerfinger är en vanlig åkomma vet vi inte idag vad som är den bakomliggande orsaken. Det finns däremot olika teorier vad som ökar risken för att drabbas av triggerfinger.
Riskfaktorer vid triggerfinger
- Överansträngning efter intensiv, upprepad och ensidig användning av handen.
- Reumatisk sjukdom.
- Diabetes.
- Triggerfinger kan också vara medfött.
Triggerfinger förekommer 2 till 6 gånger oftare hos kvinnor än hos män.
Symtom vid triggerfinger
Att ett finger låser sig kan vara både smärtsamt och obehagligt och symtomen som förekommer är relaterade till den inflammation som uppstått.
Vanliga symtom vid triggerfinger
- Ömhet i böjsenan i handflatan.
- Smärta i böjsenan i handflatan.
- Ett smärtsamt klick som uppstår när du böjer eller sträcker ut det drabbade fingret.
Behandling vid triggerfinger
Eftersom triggerfinger har uppstår till följd av inflammation eller irritation då senan sitter fast i senskidan så försvinner besvären när den svullna delen av senan är fri och rörligheten återgår till det normala. Ibland räcker det med att du själv böjer tillbaka eller rätar ut fingret. Om det är ett återkommande problem, drabbar flera fingrar eller du upplever mycket besvär med tillståndet behöver du kontakta läkare som kan undersöka handen och fingrarna närmare.
Behandling kan vara att ha fingret i en skena, träffa en arbetsterapeut som hjälper dig med rörelser och/eller avlastning i en till två veckor. Inte sällan är det på din dominerande hand som besvären uppstår och då vanligtvis på tummen. En eller flera kortisoninjektioner kan minska den lokala inflammationen men om inte det hjälper kan det bli aktuellt med en operation för att öppna den trånga delen av senskidan som orsakar besvären. Vid ett läkarbesök får du råd om hur just dina besvär kan behandlas och åtgärdas.
Triggerfinger hos barn
Triggerfinger förekommer även hos spädbarn och visar sig då oftast som att barnet inte kan sträcka på tummens ytterled. Det händer även att tummen låser sig. Orsaken är just att böjsenan till tummens ytterled då har blivit förtjockad och hakar upp sig i senskidan.
Hos ungefär hälften av de drabbade barnen försvinner förtjockningen av sig självt vilket också är anledningen till att man vanligtvis avvaktar med operation till barnet har fyllt åtminstone ett år. Oavsett så återgår nästan alltid barnets förmåga att sträcka tummen normal efter en operation.
Att leva med triggerfinger
Att det knäpper och smärtar i ett eller flera fingrar kan vara både besvärande och hämmande. Det är därför viktigt att ta det på allvar och om du är orolig alltid låta en läkare undersöka det närmre.
Oavsett om det går över av sig själv eller du behöver någon form av behandling så blir de allra flesta bättre och slipper gå med besvär i onödan.