Om toxoplasma
Parasiten som orsakar toxoplasmainfektioner heter Toxoplasma gondii. Det är en encellig parasit som finns över hela världen. Den kan klara sig hos både människor och djur under mycket lång tid, så länge som en livstid. Många tros bära på den utan att det orsakar besvär; de allra flesta friska personer har ett tillräckligt starkt immunförsvar för att stå emot toxoplasma.
Symtom på toxoplasmos
Toxoplasmos är symtomfritt i de allra flesta fallen. En del kan få influensaliknande symtom som feber, trötthet, huvudvärk och svullna lymfkörtlar under en period. Smitta tidigt under graviditeten kan i mycket ovanliga fall leda till missfall. Toxoplasmos kan också överföras till fostret och orsaka synskador och hjärnskador. Små barn som smittas efter födseln riskerar dock inte att få besvär. Viktigt är att veta att toxoplasmos hos gravida i Sverige är mycket ovanligt.
Du kan bara få toxoplasmos en gång – sedan är du immun för resten av livet. För människor med nedsatt immunförsvar kan sjukdomen dock bli kronisk.
Hur smittar det?
Toxoplasmainfektioner är för de flesta mest kända för att smitta mellan katt och människa. Och katter är den vanligaste värden för parasiten. Den brukar dock inte orsaka några besvär för smittade katter, vilket gör att den kan ligga vilande i flera år.
Problemet är att infekterade katter sedan sprider toxoplasma vidare med sin avföring. Risken är att de som sedan kommer i kontakt med kattlådan eller andra platser där katter bajsar, t ex sandlådor och trädgårdar, smittas.
Viruset är även ganska motståndskraftigt när det inte har något värddjur. Det kan överleva länge i infekterade livsmedel såväl som jord och vatten. Därför är god livsmedelshantering en viktig del av att motverka toxoplasma.
Fem tips för att minska risken för toxoplasmos
Fem goda råd för att undvika toxoplasmainfektion är:
- Skölj vegetabiliska livsmedel ordentligt
- Var noga med att hetta upp kött till minst 65 grader innan du äter det
- Ha en god livsmedelshygien i övrigt, t ex i form av handtvätt innan tillagning och måltider
- Om du är gravid och har katt är det bra att be någon annan städa kattlådan
- Undvik miljöer där katter kan tänkas ha bajsat
När bör du söka vård?
Om du är gravid och får typiska symtom på toxoplasmos, t ex feber och svullna lymfkörtlar, bör du kontakta en vårdcentral. Om du är oroad över sjukdomen eller har frågor kan du ta upp det med din barnmorska.