Vid allvarligare tillstånd kan ögat även göra ont, synskärpan påverkas (exempelvis dimsyn) och ljuskänslighet uppstå.
Torra ögon är vanligare än vad man kan tro
Torra ögon påverkar vardagen för mellan 10–20 procent av jordens befolkning, trots det får tillståndet mycket begränsad uppmärksamhet. De som tvingas leva med besvären är dessutom sällan medvetna om att torra ögon kan behandlas. Detta är problematiskt eftersom utebliven behandling på sikt kan leda till en kronisk sjukdom med ökad risk för infektioner, sårbildningar och nedsatt syn som följd. Problem med torra ögon upplevs vanligare bland kvinnor. Kvinnor över 40 år kan få problem med torra ögon till följd av hormonella förändringar som gör slemhinnorna torrare.
Orsaker till torra eller irriterade ögon – ålder, miljö & sjukdom
Normalt utsöndrar ögats tårkörtlar tårvätska kontinuerligt, och när man blinkar fördelas tårvätskan till en tunn film över ögats yta. Det gör att ljuset kan brytas jämnt genom hornhinnan och att ögat inte torkar ut. Den vanligaste orsaken till torra ögon är att tårproduktionen minskar med stigande ålder och/eller att något stör tårkanalen så att vätskan inte når ut i ögat. Torra ögon kan även bero på för dålig produktion av fett i tårvätskan. Konsekvensen blir då att tårarna dunstar snabbt, dina ögon kan rinna och du upplever en torrhet och ögontrötthet. Besvären kan upplevas som mest vid exempelvis långvarigt användande av bildskärmar.
En orsak till torra, röda och irriterade ögon är ögonlocksinflammation – blefarit. Det är en inflammation i ögonlockskanterna som ger klåda och gruskänsla, ibland även en torr, brännande känsla i ögonen. Både ögonlockskanter och ögon blir röda, och det kan rinna ett grusigt sekret ur tårkanalerna. Oftast ger detta mer besvär på morgonen, och symtomen kan komma och gå som i skov. Ögonlocksinflammation är vanligare hos den som har seborroiskt eksem eller rosacea, men kan också bero på en bakterieinfektion. Det finns också ett litet hudkvalster, Demodex, som lever i ögonfransarnas hårsäckar och som kan ge en inflammation.
Det finns flera bakomliggande faktorer som kan orsaka problem med torra ögon och därför kan symtomen skilja sig från individ till individ.
Medicinska orsaker till torra, irriterade ögon eller irriterade/inflammerade ögonlockskanter kan vara:
- Ålder – med åren avtar kroppens förmåga att producera tårvätska
- A-vitaminbrist
- Infektion med bakterier eller virus, eller inflammation på grund av kvalster
- Sjukdomar som exempelvis Parkinsons, diabetes, ögonlocksinflammation (blefarit), eller lupus
- Tillstånd såsom menopaus, sköldkörtelproblem, graviditet, rosacea, eksem, sarkoidos, Sjögrens syndrom och reumatoid artrit (de två senare kan även ger torrhet i munnen).
Exempel på läkemedel som kan bidra till torra eller irriterade ögon:
- Läkemedel mot depression
- Antihistaminer
- Näsdroppar
- Betablockerande medel
- Blodtrycksmediciner
- Vätskedrivande läkemedel
- Lugnande medel
- Magsårsmediciner
Livsstilsförhållanden som ofta bidrar till torra eller irriterade ögon:
- Rökning
- Användning av kontaktlinser
- Ansträngning av ögonen framför datorskärm
- Miljö med torr luft, luftkonditionering
Fysiska orsaker till torra, irriterade eller rinnande ögon:
- Störningar, förträngningar eller stopp i tårkanalerna
- Störningar, förträngningar eller stopp i fettkörtlarna (Meiboms körtlar)
- Sår eller ärr under ögonlock eller ögonlockskanter
Symtom vid torra ögon
Symtomen vid torra ögon kan variera mycket i sin karaktär. Det kan ibland vara svårt att förstå att det är just torra ögon man drabbats av. Obehagskänsla i ögonen, med eller utan synpåverkan, kan bero på att ögat faktiskt är torrt. Kanske ömmar ögonen, eller känns trötta efter en dag framför skärmen?
Andra vanliga symtom vid torrhet i ögonen är att de svider eller bränner, rinner, blir röda eller är ljuskänsliga. En del upplever gruskänsla, har svårt att öppna ögonen på morgonen, kan inte använda sina kontaktlinser lika länge som förut eller får oskarp syn. I vissa fall kan man få en känsla av vätskefyllda ögon. Det beror på att balansen i tårarna är störd, vilket skapar brist på de smörjande komponenterna med fett och slem.
Egenvård vid torra, irriterade eller rinnande ögon
För att hjälpa ögats tårfilm att komma i balans igen och få symtomlindring kan du prova ögondroppar för torra ögon. De köper du receptfritt på apotek. Tänk på att välja ögondroppar utan konserveringsmedel, eftersom konserveringsmedel kan skada den känsliga ögonstrukturen. Du bör också välja en ögondroppe som både ger återfuktning och cellskydd. Hör med personalen på apoteket, de kan guida dig rätt.
För behandling av blefarit (ögonlocksinflammation) finns receptfria produkter på apotek, till exempel en gel för underhållsbehandling som verkar rengörande och lugnar irriterade ögonlock, eller våtservetter för rengöring av ögonlockskanterna.
Annat som är viktigt att tänka på i egenvården av torra och röda ögon eller vid ögonlocksinflammation:
- Undvik drag, torr luft, hög lufttemperatur, “smutsig luft”, rök och damm.
- Undvik kontaktlinser.
- Tänk på att blinka om du sitter länge vid någon skärm.
- Undvik allergiframkallande ämnen.
- Undvik ögonmakeup när du har svullna och röda ögonlock
- Om du har ögonlocksinflammation: rengör dina ögon morgon och kväll med en produkt anpassad för ögonen.
Undersökning vid torra, irriterade eller rinnande ögon
Om inte receptfri behandling hjälper är det viktigt att söka vård och få sina ögon undersökta. Tidig diagnos och behandling är viktigt om ögonbesvären inte går över och för individer med torra ögon ökar då möjligheterna till ett besvärsfritt liv markant. Söker man inte hjälp för sina besvär med torra ögon finns risk för exempelvis infektioner, sårbildningar och nedsatt syn.
För att ställa rätt diagnos vid ögonbesvär kan man börja med att göra undersökning via sin vårdcentral eller hos specialintresserad optiker. Via dem kan du vid behov få remiss vidare till ögonläkare, som kan göra mer ingående undersökningar. Genom att kartlägga bakgrund och anledning till de aktuella symtomen ökar möjligheten till rätt behandling och därmed sannolikheten till ett liv utan besvär. I dagsläget är det framför allt privata ögonkliniker (där man som patient själv betalar) som gör denna utredning.
Vid undersökning analysers bland annat tårvätskans sammansättning och kvalitet. Ögats fettkörtlar kontrolleras genom att man med en specialkamera bedömer körtlarnas status och funktion. I undersökning av torra ögon sker även en kontroll av tårkanaler, hornhinna och ögats slemhinnor för att säkerställa att där inte finns förträngningar eller skador. Därefter rekommenderas lämplig behandling och vid behov bokas uppföljande undersökningar. Den inledande undersökningen tar i normalfallet cirka en timme och är smärtfri.
Behandling vid torra ögon, ögonirritation eller irriterade/inflammerade ögonlockskanter
Behandlingen består dels av icke-farmakologiska åtgärder, dels av farmakologisk terapi. Det finns en mängd tårsubstitut tillgängliga och man får ibland pröva sig fram till vad som passar den enskilde patienten bäst.
- Gå igenom medicinlistan för att se om läkemedel med torra ögon som biverkan kan bytas ut eller undvikas.
- Behandla ögoninfektioner, både ögoninflammation och ögonlocksinflammation, i ett tidigt skede.
- Doseringsintervall av ögondroppar är vanligtvis 4–6 gånger dagligen, men ska alltid individualiseras. Preparaten kan inte överdoseras.
- Vid långvarig behandling med ögondroppar bör preparat innehållande konserveringsmedel undvikas, särskilt bensalkoniumklorid.