Ange ditt sökord

Testikelcancer är vanligast bland unga män. Majoriteten av dem som drabbas är mellan 20 och 40 år. Foto: Shutterstock

Testikelcancer är vanligast bland unga män. Majoriteten av dem som drabbas är mellan 20 och 40 år. Foto: Shutterstock

Förändringar i testiklarna behöver inte vara testikelcancer men det är bra att regelbundet undersöka pungen på egen hand, exempelvis när du duschar. Foto: Shutterstock

Förändringar i testiklarna behöver inte vara testikelcancer men det är bra att regelbundet undersöka pungen på egen hand, exempelvis när du duschar. Foto: Shutterstock

Vid tidig upptäckt har testikelcancer en god prognos. Foto: Cancerfonden

Vid tidig upptäckt har testikelcancer en god prognos. Foto: Cancerfonden

Testikelcancer – symtom, orsak och behandling

Testikelcancer är den vanligaste cancerformen hos män i åldern 15 till 40 år. Eftersom tidig upptäckt kan vara avgörande är det viktigt att på egen hand regelbundet undersöka dina testiklar.

Annons:

Testikelcancer är en sjukdom, som om den upptäcks tidigt, har god prognos där majoriteten botas för gott.

Testikelcancer – orsak

Det finns två former av testikelcancer; seminom drabbar män i åldrarna 30–45 år då cancern ofta upptäcks innan den har spridit sig. Non-seminom drabbas oftast män mellan 20 och 30 år, då kan cancern växa snabbt och sprida sig på bara några veckor eller månader.

Orsaken till testikelcancer är inte helt känd men det finns en ökad risk att drabbas om testikelcancer funnits hos släktingar. Sjukdomen förekommer oftare hos män vars testiklar inte har glidit på plats i pungen.

Vanliga orsaker till testikelcancer

  • Arv, exempelvis att en bror eller pappa har fått diagnosen testikelcancer.
  • Tidigare förekomst av testikelcancer.
  • Ej nedvandrad testikel vid födseln.
  • Down’s Syndrom tros innebära en ökad risk för testikelcancer.

Vad man känner till finns ingen koppling mellan testikelcancer och skador på testiklarna, idrottsskador, varma bad eller åtsittande kläder.

Symtom vid testikelcancer

Testikelcancer ger ofta få eller inga symtom alls, men viktiga varningssignaler är att en testikel har blivit större eller känns svullen. Det kan också kännas som en förhårdnad i testikeln. Bara hälften av patienterna har ont eller värk i testikeln. En del män klagar på en diffus värk eller tyngdkänsla i pungen.

Symtom eller varningssignaler vid testikelcancer

  • Svullnad eller knöl på endera testikeln (vanligtvis ej smärtsam).
  • Känsla av tyngd i pungen.
  • Testiklarna ändrar storlek och form.
  • Smärta eller värk i nedre delen av magen eller ljumsken.
  • Plötslig vätskeansamling i pungen.
  • Smärta eller obehagskänsla i en av testiklarna eller i pungen.
  • Förstoring av eller ömhet i bröstvävnaden.

Förstoring eller förhårdnad i en testikel kan också orsakas av en infektion som ska behandlas med antibiotika. Därför är det alltid viktigt att söka läkare om en testikel har blivit större eller gör ont.

Diagnos och behandling vid testikelcancer

Vid en undersökning känner läkaren på testikeln med händerna. Därefter görs ett ultraljud för att se om någon tumör syns. Om det skulle vara fallet skrivs en remiss till en urologklinik. Om misstankar om cancer finns så opereras testikeln bort och undersöks sedan i mikroskop. Då får man svaret om det är cancer och vilken cancertyp det är. Efter operation kan det ibland bli aktuellt med cytostatika och ibland strålbehandling så att cancern inte ska sprida sig. Efter operation och annan behandling blir de allra flesta helt friska.

Testikelcancer och bortoperering av en testikel leder normalt inte till att sexualfunktion eller fertilitet (att man inte kan få barn i framtiden) förändras. Inverkan på fertilitet efter avlägsnande av den ena av testiklarna är minimal eftersom en enskild testikel producerar så stora mängder spermier. Om risken finns att bli steril kan du frysa in spermier, för att längre fram ändå ha möjlighet att få biologiska barn.

Så undersöker du pungen själv

Förändringar i testiklarna behöver inte nödvändigtvis vara testikelcancer men det är bra att regelbundet undersöka sin pung på egen hand. På så sätt kan man upptäcka eventuella förändringar och, oavsett vad det beror på, sätta in eventuell behandling i tid vid behov.
Eftersom förändringar i pungen kan vara ett symtom på cancer ska de alltid tas på allvar och undersökas av läkare och du ska kontakta vården om du uppelver något av följande:

  • din ena testikel har förändrats i storlek, eller känns svullen eller knölig.
  • du har diffusa smärtor eller en tyngdkänsla i pungen eller om du upptäcker något som du inte känner igen sedan tidigare.

Regelbunden undersökning är extra viktigt om du tidigare har haft testikelcancer eller om någon i familjen har haft det. Genom att regelbundet undersöka dig själv får du även en uppfattning om hur pungen normalt ska kännas och kan därför lättare känna igen eventuella avvikelser.

Så undersöker du pungen själv

  1. Tvåla in pungen. Du kan använda tvål, olja eller duschkräm.
  2. Håll pungen i ena handen.
  3. Ta en testikel åt gången och känn på den med den andra handens tumme och pekfinger.
  4. Avsluta med att undersöka hela pungen genom att känna på den.

Känn igenom pungen i badet eller duschen då det kan vara lättare att känna ojämnheter om du är intvålad och fingrarna lättare glider över huden. Känn på själva testikeln för att se om det finns någon fast knöl på testikeln. I anslutning till testikeln kan du känna bitestikeln som en förtjockning upptill och baktill på testikeln. Ytan på testikeln ska kännas jämn, slät och lite mjuk när du trycker på den. Den ska inte kännas helt hård. Det är vanligt att den ena testikeln är lite större än den andra.

Annons:

Källor:

Cancerfonden, 1177, Movember

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: