Ange ditt sökord

Om inte behandlingen mot pollenallergi hjälper kan du behöva kontakta läkare för vidare utredning. Foto: Shutterstock

Om inte behandlingen mot pollenallergi hjälper kan du behöva kontakta läkare för vidare utredning. Foto: Shutterstock

Tema allergi – så klarar du årets pollensäsong!

För allergiker kan våren vara en jobbig tid. Att börja behandla i tid, söka hjälp vid behov och ha koll på pollenprognosen från dag till dag ger bättre förutsättningar för att även du med pollenallergi ska kunna njuta av våren.

Annons:

Sammanlagt två miljoner svenskar lider av någon form av pollenallergi (eller allergisk rinit). I den gruppen har fler än var fjärde så svåra besvär att deras livskvalitet och förmåga att arbeta och studera påverkas.

Kunskap om allergi

Det som i vardagligt tal kallas hösnuva och ofta betraktas som en banal åkomma, innebär för 100 000 – tals drabbade ett allvarligt lidande som leder till sjukskrivningar. Enligt ledande experter inom allergiforskning underskattas systematiskt både effekterna och kostnaderna för pollenallergi. I många fall söker de drabbade inte rätt vård.

Alldeles för få söker idag läkarhjälp och utsätts utan rätt behandling för onödigt lidande, idag finns det bra behandling även för svåra fall av pollenallergi. Med rätt behandling slipper en stor grupp frukta vår och sommaren som en lidandets ljusa årstid. Samtidigt kan samhället göra stora besparingar genom att slippa onödiga sjukskrivningar.

Kunskap om pollen och rätt medicinering avgörande för hur en allergiker klarar säsongen. Den dagliga pollenprognosen är ett av de viktigaste hjälpmedlen för allergiker och den publiceras i de flesta dagstidningar och på internet.

Håll koll på pollen:

När du är allergisk frigör kroppen histamin

Allergi handlar om immunförsvaret. Förenklat kan man säga att immunförsvaret, som finns för att skydda oss, helt enkelt blir lite övernitiskt och börjar försvara kroppen även mot sådant som inte alls är farligt, till exempel pollen eller pälsdjur.
Vid kontakt med till exempel pollen släpper kroppen ut ämnet histamin, vilket ger en allergisk reaktion. Konsekvensen av detta är att man får symtom som att ögon och näsa börjar rinna och klia och att man får nysattacker.
Man kan känna sig trött och hängig, men har inte feber som vid en vanlig förkylning. I vissa fall kan man få problem med luftvägarna, astma. Hur kraftig den allergiska reaktionen blir beror på hur mycket pollen man utsätts för och det kan variera från dag till dag och från år till år. Även förkylning, stress eller trötthet kan göra reaktionen starkare.

Behandling ska påbörjas i tid

Plötsligt börjar nysningarna komma och det kliar fasansfullt i ögonen – ja just det, våren är här. Tänk att ett år går så fort. Det är lätt att glömma bort pollensäsongen, trots att den kommer ungefär samma tid varje år. Men påbörjas behandlingen i tid är chansen större att man slipper att få besvär, åtminstone inte lika mycket som annars.
Det finns mediciner som såväl förebygger allergier som lindrar besvären när man har väl har dem – allt ifrån receptfria tabletter, nässprayer och ögondroppar, till alternativa mediciner på recept. Om du misstänker att du är allergisk mot pollen och receptfria läkemedel inte hjälper, bör du vända dig till din husläkare som kan göra en allergiutredning. Det gäller även dig som har svårare allergiska besvär.
Även om huvudsymtomen vid pollenallergi är snuva och ögonirritation, har man ofta även en allmän påverkan i kroppen, som kan ge trötthet, irritation, koncentrationssvårigheter och ibland huvudvärk. Studier visar att skolbarn presterar sämre under maj månad, om de inte behandlas för sina svåra allergiska besvär.

Allergi eller förkylning?

Förkylning. Går över inom en vecka, tjockare slem, inkluderar ofta ont i halsen och ögonen kliar vanligtvis inte lika mycket.

Pollenallergi. Besvär pågår under en längre tid, ögonen kliar ofta mer, vanligtvis inte halsont, näsan rinner men med tunnare slem.

Symtom vid pollenallergi

  • klåda i näsan
  • nyser mycket
  • är snuvig och täppt
  • har röda, kliande och svidande ögon
  • får svullna ögonlock
  • känner sig trött

Man kan även få astma om man har pollenallergi. Då får man ofta ihållande rethosta, svårt att andas och pipande ljud i bröstet. Besvären blir värre när man anstränger sig.

Förebygg pollenallergi

Tänk förebyggande och undvik att ha fönster öppna när det är mycket pollen i luften och häng inte tvätten utomhus. Om man har tänkt jogga eller ta en cykeltur på kvällen bör man kanske avstå om det är mycket pollen just den dagen. Alternativt tränar man inomhus under den värsta pollenperioden. Tvätta gärna händerna när du kommer in, så att du inte gnuggar in extra pollen i ögonen.

Sluta röka – pollenallergi förvärras av tobaksrök. Skölj gärna håret på kvällen och gosa inte med husdjur som varit utomhus; allt för att minska allergisymtomen. Om man ligger steget före vad gäller att förebygga och behandla, kommer våren att bli så härlig som den ska vara.

Behandling vid pollenallergi

Det är bra att gå igenom lämplig behandling med sin läkare. Om receptfria alternativ inte räcker så kan man av läkare få recept på effektiva antihistaminer som inte gör dig sömnig (icke-sederande) och även kan ges till barn från 1 års ålder. Tala med din läkare kring detta.

Vid lindrig till måttlig pollenallergi rekommenderas antihistamintabletter dagligen som grund. Effekten märks samma dag och till skillnad mot tidigare så har den ”nya generationens” antihistaminer inte trötthet som biverkan. Om du känner dig trött av medicinen, prata med behandlande läkare.

Nästa steg i behandling samt eventuell vaccinering

Ett alternativ/komplement är förebyggande mediciner (natriumkromoglikat) i form av ögondroppar. Full effekt nås först efter några dagars användning och det är viktigt med regelbunden behandling. Nästa steg är receptbelagda nässprayer med kombinationen kortison och antihistamin som minskar inflammationen och histaminet i slemhinnan eller nässpray med enbart kortison (vissa finns även att få utan recept), som dämpar enbart inflammationen i slemhinnan. 

När ingenting hjälper kan allergiläkare ge en typ av vaccinering, mot exempelvis björk. Man sprutar in små mängder av ämnet under huden i små doser, som sedan successivt ökas. Man behöver göra detta varannan månad på sjukhus under ett antal år. 80 procent av fallen blir påtagligt förbättrade. Vid gräspollenallergi finns en “vaccinationstablett” som tas dagligen under tre år.

Du bör söka vård när:

  • receptfria läkemedel inte hjälper
  • små barn har pollenbesvär
  • man får hosta när man tränar
  • bara ena ögat är irriterat
  • man har besvär bara från ena näsborren, framförallt ensidig nästäppa
  • man har allergibesvär hela året
  • man har astmasymtom som andningsbesvär eller hosta

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: