Tandsten är ett av våra vanligaste tandproblem. De flesta har tandsten på några av sina tänder. Det uppkommer när plack och mineraler sätts samman på våra tänder och bildar en fast massa. Plack är en bakteriebeläggning som uppkommer på våra tänder efter måltider. Om placken får vara kvar på tanden kommer den i kontakt med salter och mineraler som finns i vår saliv. När tandsten väl har bildats kan du inte borsta bort det med tandborste. Tandsten kan finnas både över och under tandköttskanten. På engelska brukar tandsten kallas för ”tartar” eller ”dental calculus”.
Tandsten kan leda till tandlossning
Om man låter tandsten vara obehandlad under lång tid täpper den till kanten mot tandköttet. Det går inte att borsta rent, vilket leder till tandköttsinflammation (gingivit). Några tecken på tandköttsinflammation är rött, svullet, blödande och känsligt tandkött. Om du har tandköttsinflammation kan du kontakta tandvården. Oftast går besvären att lösa med förbättrad munhygien. Tandköttsinflammation leder i sin tur till tandlossning. Eftersom konsekvenserna kan bli stora i längden är det bra att ta bort sin tandsten innan den hinner ställa till problem.
Salivsten och serumsten
Tandsten brukar delas upp i salivsten och serumsten. Salivsten bildas nära våra stora spottkörtlar. Till en början är salivsten gryning och vitaktig, för att sedan bli hårdare och mörkare. Serumsten bildas i inflammerade tandköttsfickor. Den sitter hårt på tandens yta redan från början och har en mörkare färg.
Symtom på tandsten
Tandsten kan till exempel visa sig genom missfärgade tänder och dålig andedräkt. Tandsten är först vitfärgad, ungefär som en krita, för att sedan oftast bli mörkare i färgen. Man kan också känna av att ytan på tänder längre bak kan vara grov och ojämn. Vid allvarligare problem kan man känna smaken av var från inflammationen som uppkommit i tandköttet.
Orsaker till tandsten
Några orsaker till tandsten är:
- Bristande tandhygien. God munhygien är inte en garanti för att undvika tandsten, men om man t ex inte borstar tänderna tillräckligt ofta ökar det risken för att drabbas.
- Salivens sammansättning. Vissa har högre halter av mineraler och kalksalter i sin saliv vilket ökar risken för tandsten.
- Rökning. Rökning leder ofta till att man utvecklar mer tandsten. Det kan också leda till missfärgning av den tandsten som redan bildats på tänderna.
Hur kan man förebygga tandsten?
Det bästa sättet att förebygga tandsten är att ha en god tandhygien. Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll och gå på regelbundna tandläkarbesök. Det är också bra att använda tandtråd eller mellanrumstandborste för att få bort beläggningar mellan tänderna. Om man vill ha ett extra skydd kan man använda munskölj med fluor. Försök att undvika oregelbundna måltider och småätande som sätter igång bakterieangrepp. Alla dessa tips förebygger även hål i tänderna (karies).
Behandling av tandsten
Om man har så mycket tandsten att det behöver behandlas går man till tandvården och tar bort det. Tandhygienister kan ta bort tandsten manuellt eller med maskin. Om det görs manuellt skrapas tandstenen bort med ett instrument som får bort den utan att skada tanden. Om det görs med maskin tas tandstenen bort med vibrationer från ultraljud samtidigt som den sköljs med vatten.
Att ta bort tandsten kan oavsett metod upplevas som obehagligt. Det kan ila, men det brukar inte vara smärtsamt. Det kan göra lite ondare om man tar bort tandsten som sitter under tandköttskanten. Ibland behövs det bedövning, speciellt om tandstenen sitter i djupa fickor i tandköttet. Behandlingen brukar avslutas med att man polerar tänderna något för att jämna ut dem. Man kan vara lite öm kring tandköttskanten i någon dag efter att ha tagit bort tandsten, men det brukar gå över snabbt och inom en vecka brukar man inte märka av att man gjort det.
När bör man söka vård?
Ta kontakt med tandvården om du har:
- Blödande tandkött
- Svullet tandkött
- Märkbara mängder tandsten på tänderna