Ange ditt sökord

Bultande tandvärk som inte slutar är ett typiskt tecken på att du har en tandböld. Foto: Shutterstock

Bultande tandvärk som inte slutar är ett typiskt tecken på att du har en tandböld. Foto: Shutterstock

Tandböld (abscess) – symtom, orsaker och behandling

En tandböld, även kallad abscess, är en ansamling av var vid en tands rötter. Tandbölder brukar ge kraftiga symtom, och det är viktigt att gå till en tandläkare och bli undersökt.

Annons:

Det är viktigt att ta besvären på allvar eftersom de inte försvinner på egen hand – dessutom kan en infektion från en abscess sprida sig till andra delar av kroppen med allvarliga följder. Men det är allra bäst att förebygga problemen innan de uppstår, vilket du gör genom en god munhygien.

Symtom på tandböld

Det vanligaste tecknet på att du har en tandböld är bultande tandvärk som inte ger med sig. Bölden kan även leda till att kinden eller halsen svullnar upp. Det kan bli spänt och ömt i munnen, speciellt när du tuggar och sväljer. Du kan också bli känsligare för mat och dryck som är varm eller kall.

En tandböld kan brista. Då rinner varet och andra beståndsdelar från bölden ut i munnen, vilket kan leda till obehag. Efter att den brustit försvinner ofta den kraftiga värken, som istället ersätts av ömhet i området.

Det är dock viktigt att söka vård hos en tandläkare trots att bölden brustit. Infektionen kvarstår och kan sprida sig till andra delar av kroppen där den kan skapa allvarliga problem. Dessutom kan det fortfarande vara möjligt för en tandläkare att rädda tanden.

Orsaker till tandbölder

Tandbölder orsakas av bakterier som får fäste i tandens vävnad och/eller ben. En tandböld kan uppstå av flera olika orsaker, t ex:

  • Om den inre delen av tanden (pulpan) skadats eller på annat sätt förstörts
  • På grund av ansamlade bakterier kring tänderna eller i tandköttsfickor
  • Ett försvagat immunförsvar

De flesta orsakerna är kopplade till munhygien, och tandbölder är ofta ett följdbesvär vid obehandlade hål och andra saker som brukar hända vid bristfällig hygien.

Behandling av tandböld

Om bölden inte ännu har spruckit behöver den tömmas. Därför består behandlingen av att först göra ett hål på den och dränera den. Ibland behöver en tandböld dräneras om och om igen under en period, då används ett s k dräneringsrör som sätts in och byts ut.

Dräneringen brukar vanligtvis kombineras med en antibiotikakur mot infektionen. Receptfria läkemedel mot värk kan hjälpa till att få bukt med smärtan. En ytterligare sak som kan minska smärtan och obehaget är att skölja munnen med varmt saltvatten.

Ibland blir bölder så pass svåra att en tand behöver rotfyllas eller dras ut. Det beror på att vävnaden i tanden eller stora delar av den blivit infekterad.

Undvik tandbölder genom god munvård

Som många andra tandproblem börjar de flesta abscesserna med vanliga tandhål. Därför är en god munhygien i vardagen också det bästa sättet att undvika dem. Om du borstar tänderna två gånger om dagen, använder tandtråd eller mellanborstar och går på regelbundna tandläkarbesök gör du allt du kan för att undvika och upptäcka karies.

Det är också viktigt att fortsätta gå på dina regelbundna besök om du haft en tandböld som har åtgärdats. Då kan tandläkaren kontrollera att allt står rätt till i den delen av munnen efter behandlingen.

När bör du söka vård?

Om du upplever symtom på en tandböld bör du kontakta din tandläkare för att se vad du ska göra åt det. Vid kraftiga symtom, som t ex svullnad i ansiktet och hög feber, kan du behöva vända dig till en akutmottagning.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: