Ange ditt sökord

Vid tågång brukar det synas tydligt att barnet inte sätter ned hela foten i marken. Foto: Shutterstock

Vid tågång brukar det synas tydligt att barnet inte sätter ned hela foten i marken. Foto: Shutterstock

Tågång hos barn – symtom, orsaker och behandling

Tågång innebär att någon vanemässigt går på tårna istället för att sätta ned hela foten i marken. Det är något som kan hända hos barn som nyligen lärt sig gå. Tågång hos barn är ganska vanligt och kan bestå både under kort eller lång tid, och det finns tre huvudsakliga orsaker som du kan lära dig mer om här i artikeln.

Annons:

Tågång är ett vanligt förekommande tillstånd hos barn som oftast försvinner på egen hand utan behandling.

Symtom på tågång

Det typiska tecknet på tågång är att du ser att barnet inte sätter ned foten eller delar av foten när det går. Eftersom tågång innebär att belastningen hamnar på framsidan av foten börjar barnet ofta svanka när de sätter ned hela foten i marken.

Orsaker till tågång

De tre huvudsakliga orsakerna till tågång är:

  • Frivillig tågång (habituell tågång, idiopatisk tågång)
  • För korta hälsenor
  • Underliggande neurologisk sjukdom

Frivilligt (habituell tågång, idiopatisk tågång)

Många av barnen som går på tårna gör det av egen vilja som ett sätt att röra sig snabbare eller säkrare. Det brukar kallas för habituell tågång. Barn som precis lärt sig gå kan känna sig osäkra på sin förmåga, och då kan tågång vara något som ger förbättrad balans. Tågången kan komma och gå; ibland står barnet på ett normalt sätt med hela foten i golvet, inklusive hälen.

För korta hälsenor

I vissa fall kan tågång handla om att barnet har för korta hälsenor. Det går att se, eftersom barnet då brukar att ha svårt att böja foten uppåt. För korta hälsenor hos barn kan leda till plattfot och att den främre delen av foten pekar åt sidorna. Därför är det bra att få behandling, om det visar sig vara orsaken.

Underliggande neurologisk sjukdom

En tredje orsak till tågång hos barn är en underliggande neurologisk sjukdom, t ex cerebral pares (CP) eller muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi. I de fallen brukar det dock också finnas andra tecken på sjukdomen.

Undersökning och diagnos

Läkaren tittar på knän, höfter och fötter samt reflexer för att utesluta sjukdomar som kan tänkas orsaka tågången. Om allt ser bra ut brukar det inte behövas någon behandling.

Behandling av tågång

Habituell tågång brukar försvinna på egen hand kring sexårsåldern. Det brukar inte hjälpa att om och om igen påpeka tågången för barnet och på så sätt försöka att ändra den.

Vid korta hälsenor kopplas en fysioteraput in för att få hjälp med övningar som tänjer ut dem. Barnet brukar behöva göra dem i ca sex till tolv veckor. Ibland kombineras behandlingen med en stödskena. Om övningarna inte hjälper kan hälsenan behöva opereras för att behandla tågången.

Om det handlar om en neurologisk sjukdom är det främst den underliggande sjukdomen som behöver behandlas på bästa sätt, då tågången är ett symtom på den.

När behöver du söka vård?

Om ditt barn ofta går på tå bör du kontakta BVC, vårdcentralen eller en barnläkare för att få hjälp.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: