Ange ditt sökord

När trumhinnan spricker kan man uppleva en rad olika öronbesvär som ofta går över på egen hand när den blivit hel igen. Foto: Shutterstock

När trumhinnan spricker kan man uppleva en rad olika öronbesvär som ofta går över på egen hand när den blivit hel igen. Foto: Shutterstock

Sprucken trumhinna – symtom, orsaker och behandling

En sprucken trumhinna kan uppkomma av flera orsaker, till exempel tryck och yttre våld mot örat. I de allra flesta fall läker en sprucken trumhinna på egen hand utan framtida påverkan på hörseln.

Annons:

Örat är en komplex del av kroppen där flera olika delar samarbetar för att ta emot, tolka och vidarebefordra de vibrationer som är våra ljudintryck. När något gör att trumhinnan spricker kan man uppleva flera olika besvär i det drabbade örat. En sprucken trumhinna är ofta ett mindre hål eller en mindre reva i vävnaden som skiljer trumhinnan från de inre delarna av örat.

Symtom på en sprucken trumhinna

De typiska symtomen på en sprucken trumhinna är:

  • Kraftig öronvärk
  • Lock för öronen
  • Nedsatt hörsel
  • Öronsus

I vissa fall upplever man även illamående och yrsel. Om en trumhinna brister i samband med öroninflammation kan smärtan från inflammationen försvinna när trumhinnan spricker. Det kan kännas som att trycket försvinner från örat.

Varför spricker trumhinnan?

Några vanliga orsaker till att man får en sprucken trumhinna är:

  • Kompressionstryck vid flygresor (så kallat barotrauma)
  • Plötsligt tryck, till exempel vid explosioner eller djup dykning
  • Slag eller skador mot eller kring örat
  • Petande i örat
  • Föremål i örongången
  • Som en komplikation av öroninflammation

Om trumhinnan och dess plats i örat

Hörseln består av vibrationer, så kallade ljudvågor. Örat brukar delas upp i tre olika delar: ytterörat, mellanörat och innerörat. Ytterörat är de delar av örat som vi ser på utsidan samt hörselgången. Trumhinnan hittas i mellanörat, ett par centimeter från hörselgångens öppning, tillsammans med tre små ben som kallas för hörselbenen.

Ljud som kommer in mellanörat träffar trumhinnan, som börjar vibrera. Mellanörats ben börjar röra sig och skickar vidare vibrationerna till innerörat. I innerörat blir vibrationerna till nervimpulser som sedan tar sig vidare till hjärnan genom hörselnerven.

Förebyggande åtgärder

En typisk situation där man riskerar att få en sprucken trumhinna är vid stigningar och landningar med flygplan. Om man känner att trycket börjas byggas upp kan man hålla för näsan och sedan försöka pressa ut luft. En annan sak man kan göra är att tugga tuggummi under flygningen. Det finns också näsdroppar med så kallad slemhinneavsvällande effekt som kan förebygga öronbesvär.

Vid dykning behöver man vara försiktig vid uppåt- och nedåtstigningar samt om man har snuva till följd av förkylning eller allergi. Använd hörselskydd om du utsätter dig för kraftigt tryck från ljud. Undvik att peta i örat med fingrarna eftersom det kan störa örats naturliga rengöringsprocess och leda till att bakterier tar sig in i hörselgången.

Behandling av en sprucken trumhinna

En sprucken trumhinna brukar bli bra av sig själv inom några veckor. I undantagsfall kan det behövas en operation för att rätta till besvären. Man brukar gå på återkommande läkarkontroller tills den spruckna trumhinnan blivit hel igen.

När man har en sprucken trumhinna ska man undvika att få in vätska i örat. Man bör inte bada eller spola öronen. Ibland behöver man behandla en sprucken trumhinna med antibiotika och kortison för att undvika inflammationer.

När bör man söka vård?

Du bör söka vård för dina öronbesvär:

  • Vid misstanke om en sprucken trumhinna
  • Vid en vaxpropp som inte lossnat efter att du använt vaxlösande medel
  • Om det rinner vätska ur örat
  • Om smärtan från örat inte avtagit inom några dagar vid antibiotikabehandling av örat
Annons:

Källor:

1177

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: