Soleksem kommer oftast på ansiktet, bröstet, axlarna och armarna. Hudytor där man tidiga bränt sig brukar kunna utveckla soleksem när de exponeras för solen igen. Områden som mestadels varit i skuggan brukar sällan drabbas. Soleksemet kan klia intensivt och göra semestern onödigt jobbig. Läs vidare för att se vad du kan tänka på för att undvika eksem.
Varför drabbas man av soleksem?
Soleksem är vanligast när vårens första solstrålar träffar huden efter en period utan solexponering. Av denna orsak är det också vanligt när svenskar åker utomlands till varmare länder i exempelvis Asien på vintern. Det är bra att trappa upp tiden i solen långsamt så att huden hinner vänja sig.
Ljushyade, rödlätta personer drabbas lättare av soleksem. Om man har en solkänslig hudtyp behöver man anpassa tiden i solen för att undvika solskador. Barn är extra känsliga för sol. Tänk även på att vissa läkemedel leder till ökad solkänslighet.
Soleksem kan ibland kallas för solallergi trots att det inte är en allergi. Reaktionen som uppstår vid solexponeringen är en inflammation i huden när immunförsvaret reagerar på solljuset. Soleksem är inte något som är farligt i sig. Däremot är upprepad exponering för starka UV-strålar från solen något som i längden gör att man ökar risken att drabbas av hudcancer.
Symtom på soleksem
Soleksem brukar visa sig mellan en till två dagar efter att man varit i solen. Några symtom på soleksem är:
- Röd hud
- Varm hud
- Sveda och klåda
- Blåsor på huden (i vissa fall)
Symtomen på soleksem går vanligtvis över inom fyra till sju dagar om man inte på nytt exponerar sig för sol.
Behandling av soleksem
Det första du kan göra vid soleksem är att undvika ytterligare solexponering. Mer kontakt med solen direkt efter att du fått eksem betyder ofta att besvären blossar upp ytterligare. Det är också bra om man använder kläder som döljer kroppsdelarna med soleksem. Kallt vatten, kylbalsam eller hudlotion kan hjälpa till att lindra smärtan och återfukta den brända huden.
Solskydd med hög solskyddsfaktor både förebygger och behandlar soleksem och andra solskador. Använd solskydd med hög skolskyddsfaktor som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Kom ihåg att solskyddsmedel kan brytas ned under dagen, t ex när man svettas eller badar. Då kan man behöva smörja in sig på nytt för att få skydd.
Receptfria smärtstillande läkemedel kan hjälpa mot eventuell smärta från eksemet. Det finns salvor och krämer med hydrokortison som lindrar klåda och sveda. Starkare hydrokortisonkräm kan skrivas ut av en läkare vid stora besvär. Prata med din läkare eller din barnavårdscentral innan du använder hydrokortison på barn.
I väldigt svåra fall av soleksem finns det hudkliniker som erbjuder medicinska solarier med små doser av UV-strålning, som sedan trappas upp. Det är en krävande behandling med många besök som bara genomgås i de allra svåraste fallen. I de allra flesta fall av soleksem räcker det med förebyggande åtgärder, solskydd och egenvård med produkter från apoteket.
När bör man söka vård?
Du bör kontakta en vårdcentral:
- Om du får svåra soleksem
- Om du får en brännskada med blåsor på huden som är större än en handflata
—