Kraftiga blödningar som kommer ifrån sår i ögonbrynet är något som man kan få i samband med slag mot ögat. Fast blödningarna ser läskiga ut så är de inte farliga. I värre fall så kan både ögat och benet som omgiver den skadas, exempelvis vid en trafikolycka.
Om föremålet som orsakar våldet är mindre så är risken större att själva ögat skadas. Den kan orsaka en temporär tryckökning inuti ögat som i sin tur leder till smärta och synnedsättning. Det finns en risk att man får bestående tryckbesvär och skador på linsen och näthinnan, vilket leder till en synförsämring.
Vad kan hända vid ett slag mot ögat?
I en del fall kan det förekomma bristningar på näthinnan och risken finns att den lossnar. Näthinneavlossningen märks som en kraftig synnedsättning och bristningarna kan orsaka så kallade ljusblixt-fenomen.
Slag mot ögat som ofta kräver läkarbesök är när man blir träffad av en mindre boll. Det kan ske vid utövande av vissa sporter som till exempel innebandy, tennis eller golf. Samma sak gäller om det är ett slag från till exempel ett racket, en spark eller en knytnäve.
De flesta slag mot ögat man får sker i vardagslivet och ger inga större konsekvenser. Det kan handla om kvistar som river mot ögat och ger yttre repor på hornhinnan. Reporna läker av sig själv och oftast inom ett dygn. De kan trots det kännas obehagliga och man kan vara lite ljuskänsligare än vanligt.
Den allvarligaste typen av skador är när föremålet är spetsigt eller skärande, då kan det bildas sår som tränger in i ögats vägg. Vid en sådan skada bör man kontakta sjukvården så snabbt som möjligt.
Om man slår med hammare eller slägga mot metall eller sten bör man vara väldigt uppmärksam. En flisa är oftast liten och väldigt vass. Har man otur kan den tränga in i ögat och orsaka en allvarlig skada. De flesta ögonskadorna kan undvikas genom att använda skyddsglas.
Undersökning och behandling vid slag mot ögat
För att undersöka om ett slag mot ögat har orsakat något allvarligt så kan man täcka över ögat med handen, då kan man kontrollera om man ser ungefär som vanligt. Är ögat rött, värker och synen är betydligt sämre ska man söka vård. Samma sak gäller vid sårskador och om det handlar om kraftiga blödningar i ögonlocken eller huden runt ögat.
Om man har sår på hornhinnan kan man uppleva att ögat skaver och rinner. I sådana fall kan man köpa en smörjande receptfri salva på apoteket. Ett ”blått öga” läker av sig själv men kan ta lång tid innan det har försvunnit helt. Synen är något man måste ta hand om och ett slag mot ögat kan orsaka synförsämring så det gäller att vara uppmärksam vid olyckor.