Ange ditt sökord

Scharlakansfeber är en smittsam sjukdom som bland annat orsakar hög feber. Foto: Shutterstock

Scharlakansfeber är en smittsam sjukdom som bland annat orsakar hög feber. Foto: Shutterstock

Scharlakansfeber: orsak, symtom & behandling

Scharlakansfeber är en vanlig barnsjukdom. En gång i tiden var det en fruktad sjukdom med hög dödlighet, men idag kan den behandlas med antibiotika. Några av symtomen för scharlakansfeber är att man får små knottriga utslag som kliar, feber, huvudvärk, halsfluss och ibland illamående.

Annons:

Sjukdomen orsakas av en bakterie, streptokock grupp A, som orsakar knottriga, kliande små utslag. Scharlakansfeber är smittsamt och vanligast hos barn i den yngre skolåldern.

Vissa personer har bakterierna i kroppen men blir aldrig sjuka. Man får bakterierna från luften när man andas, genom kroppskontakt eller via föremål. Särskilt föremål som är fuktiga och som kommer i kontakt med munnen kan vara smittbärande. Scharlakansfeber är vanligast hos barn fram till tidig skolålder. Äldre barn och vuxna får sällan scharlakansfeber, utan drabbas istället av halsfluss. Eftersom sjukdomen är så pass smittsam är det bäst att ha barnet hemma tills barnet är helt friskt eller två dygn efter påbörjad antibiotikakur.

Streptokockinfektioner kan gå över av sig själva, men vanligtvis så behandlas man med antibiotika. Ju snabbare man blir behandlad desto lindrigare blir sjukdomen.

Symtom på scharlakansfeber

Sjukdomen börjar som halsfluss och fortsätter med feber upp till 40 grader samt ont i halsen. Körtlarna på halsen svullnar och blir ömma. Illamående, kräkningar och huvudvärk är vanliga inslag.

Efter ett par dygn kommer röda, täta utslag som är stora som knappnålshuvuden. Detta är de mest uppenbara symtomet och får huden att kännas upphöjd och sträv, som gåshud eller sandpapper. Utslagen börjar oftast i armhålorna och ljumskarna och sprider sig över magen, sidorna, ryggen, nacken samt armar och ben. De kan vara så svaga att de nästan inte märks. Utslagen blir vita vid tryck.

Ett vanligt symtom i huden är att panna och kinder är rodnade, men att huden runt munnen är blek.

Under de första dagarna har tungan en gråvit beläggning och ytterligare några dagar senare blir ytan starkt röd med upphöjda prickar. Det är det som kallas för ”smultrontunga” och är det mest karaktäristiska symtomet för scharlakansfeber.

Efter ytterligare några dygn börjar utslagen på huden försvinna och huden fjällar, bland annat på handflator och under fötterna. På magen, bröstet och ryggen kan man få en mjälliknande fjällning.

Behandling av scharlakansfeber

Scharlakansfeber ska behandlas med antibiotika. Efter cirka 48 timmars behandling kan man räkna med att sjukdomen inte längre smittar, dock ska behandlingen fortsätta i tio dagar totalt. Med antibiotika förkortar man sjukdomsförloppet, minskar smittspridningen och minskar risken för allvarliga komplikationer.

Utan behandling går febern och utslagen över efter cirka en vecka men kan fortgå längre och leda till komplikationer. Efter några dagar kan man få ledvärk i stora leder som knän och armbågar. Värken försvinner av sig själv efter någon vecka.

Komplikationer av scharlakansfeber

Sjukdomar som förekommer i samband med scharlakansfeber är bland annat öron– och bihåleinflammation, svullna lymfkörtlar på halsen, inflammation på njurarna och halsböld. Till de mer ovanliga komplikationerna hör hjärtmuskelinflammation. Komplikationerna uppträder cirka två till tre veckor efter infektionen.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: