Ange ditt sökord

Vulva - utsidan av kvinnans reproduktionsorgan - är ett ömtåligt område. Vårda det försiktigt med milda produkter och lufta ofta! Foto: Getty Images

Vulva - utsidan av kvinnans reproduktionsorgan - är ett ömtåligt område. Vårda det försiktigt med milda produkter och lufta ofta! Foto: Getty Images

Så tar du bäst hand om din vulva

En del av de besvär du kan få av ditt under liv beror på överdrivet tvättande eller användning av för starka produkter. Svampinfektioner, bakteriell vaginos, eksem och mycket annat kan till stor del förebyggas om du tar hand om din vulva på ett skonsamt sätt. I artikeln får du gynekologens bästa råd för god intimvård.

Annons:

Många av de besvär som kvinnor kan drabbas av beror på vanor som överdriven tvättning av vulva, tvål, tajta kläder och parfymerade produkter. Vulva är ett område med känslig hud och slemhinna, och för att minska risken för svampinfektioner, bakteriell vaginos, eksem med mera är det viktigt att vårda området försiktigt.

Vulva innefattar den yttre delen av kvinnans reproduktionsorgan, det vill säga venusberget, blygdläppar, klitoris, slidmynning och mellangården (området mellanslidmynning och analöppning). Här finns hud, behåring, slemhinna, svettkörtlar, talgkörtlar och körtlar med uppgift att smörja slidmynning och slida. Den normala surhetsgraden i slidan ska ligga på ett pH mellan 3,6–4,5. Det som bibehåller surhetsgraden är mjölksyrebakterier, laktobaciller. De är vårt lokala immunförsvar i slidan. För att de ska trivas och överleva i slida och vulva behövs östrogen, behåring och fukt.

Tvätta vulva försiktigt

Huden och slemhinnan i vulva är mycket känslig, så det är viktigt att undvika sådant som kan irritera och förvärra besväret.

Att tvätta med tvål kan orsaka torr hud och förvärra klåda. Tvål höjer pH i underlivet, och ökar risken för tillväxt av bakterier som ger dåligt lukt.  Tvålen tvättar också bort de goda bakterier, laktobacillerna, som utgör en stor del av vårt immunförsvar i slidan.  Använd hellre en tvättolja vid dusch och bad, eller en vanlig olja som är vegetabilisk och parfymfri. Det återfuktar och mjukgör, samtidigt som oljan löser smuts och fett och rengör milt.

Att tvätta vulva för ofta kan också förvärra besvären – tvätta underlivet endast en gång per dag. Om möjligt, duscha hellre än att bada. Använd inte för varmt vatten, värmen kan också irritera och torka ut hud och slemhinna.

Använd inte bakteriedödande krämer eller geléer i underlivet, och inte heller våtservetter/babyservetter.  Undvik att använda tvättsvampar eller tvättlappar i underlivet. Det finns särskilda milda, parfymfria intimservetter att köpa på apotek om du behöver tvätta av dig och inte har tillgång till vatten.

Vid torkning, badda – inte gnugga – med en mjuk handduk.

Det är bara vulva som ska tvättas, inte slidan! Slidan har en självrengörande mekanism i form av våra flytningar. Att föra in vätska eller rengöringsprodukter i slidan, som så kallad vaginal douche, är en stor riskfaktor för infektioner!

Kan mensskydd irritera vulva?

Att ständigt ha binda eller trosskydd är också irriterande för vulva. Det blir varmt och tätt, och det gynnar tillväxt av svamp och bakterier.

Vid mens, byt binda, trosskydd eller tampong regelbundet. Det är inte lyckat för miljön i vulva att gå många timmar med ett fuktigt eller blött mensskydd.

Om du har lätt för att få irritation eller infektion i underlivet i samband med mens, överväg att använda menskopp istället för binda eller tampong.

Underlivet behöver luft

Vulva behöver luftas för att må riktigt bra. Laktobacillerna som ska hålla surhetsgraden i underlivet på rätt nivå och se till att andra bakterier inte får växa till sig behöver syre för att överleva. Att då ständigt stänga in underlivet med underkläder eller tajta kläder är inte gynnsamt.

Försök att bära luftiga kläder, och se till att underlivet får lufta helt några timmar per dag. Att ta för vana att sova utan underkläder är ett bra sätt att vårda sin vulva!

Använd löst sittande underkläder i bomull eller silke. Underkläder tillverkade i syntetiska material andas dåligt och ger en alltför varm och tät miljö i vulva.  Om du har problem med eksem i underlivet är det en god idé att välja vita eller ljusa underkläder. Mörka textilier färgas med färgmedel som kan orsaka allergier. Undvik sköljmedel när du tvättar dina underkläder.

Undvik kläder som tajts, leggings, tajta jeans, strumpbyxor, stringtrosor och cykelbyxor. När du är hemma, försök använda löst sittande kläder utan underkläder under.

 Se upp med irriterande ämnen nära vulva

Undvik att använda tvålar, duschkräm, skrubbkräm, skumbad, deodoranter och våtservetter i underlivet, eftersom dessa ofta innehåller ämnen som irriterar hud och slemhinna. En bra tumregel är att vid vulvavård undvika alla produkter som löddrar. De innehåller ett ämne som heter sodium laureth sulfate (SLS), vilket är mycket irriterande för den ömtåliga huden i vulva.

Om en produkt innehåller parfym ska den inte användas i eller kring vulvaområdet. Läs på innehållsförteckningen när du köper intimprodukter – det finns tyvärr produkter som marknadsförs för underlivet men som ändå är parfymerade!

Var försiktig med receptfria behandlingar, då en del av dem kan förvärra eller förlänga besvären (till exempel hudkrämer, örtkrämer, tea tree oil, aloe vera, krämer mot svamp m m). Rådfråga läkare eller barnmorska.

Om du ofta river och kliar, håll naglarna kortklippta och undvik att bära nagellack.

Behåring i vulva eller inte?

Det är väldigt vanligt att kvinnor tar bort behåringen i vulva. Det är självklart något som du helt bestämmer själv, men gör du det kan det ändå vara bra att veta om att det kan medföra nackdelar.

Behåringen är ett naturligt sätt att bibehålla en luftspalt mellan hud och kläder. Mellanrummet gör att luft kan cirkulera, vilket är gynnsamt för laktobaciller och för syretillförseln. Väljer du att ta bort behåringen helt är det alltså ännu viktigare att du ser till att lufta området ofta och länge.

Vill du ta bort behåringen så gör det så skonsamt som möjligt! Byt rakblad varje gång, och raka med en mild rakgelé för underlivet eller med olja. Att trimma behåringen med en trimmer kan vara mer skonsamt för den med känslig hud. Hårborttagningsmedel i underlivet ska du undvika, de är alldeles för starka för den känsliga huden. Att vaxa behåring är ett annat alternativ. Dock är det slitsamt för huden och det finns risk för allergiska reaktioner mot vaxet.

Mjukgörande krämer för vulva

Om du har besvär med torrhet i vulva, till exempel i samband med svampinfektioner, eksem eller generellt torr hud, kan mjukgörande krämer och salvor hjälpa till att skydda hud och slemhinna. De går att köpa receptfritt på apotek.

Att använda mjukgörande kräm även när du är besvärsfri gör att risken minskar för att du ska få tillbaka dina besvär. Det är viktigt att hitta en variant som du trivs med – om den första du provar inte lindrar dina besvär är det väl värt att prova en annan variant. Rådfråga din gynekolog, barnmorska eller på apotek om mjukgörande produkter som passar för underlivet. En vegetabilisk och parfymfri olja som kokosolja eller mandelolja brukar fungera bra för de flesta.

Upplever du torra slemhinnor även inne i slidan kanske du behöver östrogen eller fuktgel för slidan? Läs mer om detta i vår artikel om torra och sköra slemhinnor.

Bad och simning kan torka ut vulva

Älskar du att bada och simma, men har märkt att du blir torr och irriterad i underlivet efteråt? Även vatten torkar ut hud och slemhinna, och ännu mer om det är klorerat eller salt vatten. Ett gott råd är att i så fall smörja in vulva före badet. En vattenavstötande slava som innehåller zinkoxid ( som till exempel de salvor som används på bebisar när de får blöjutslag) gör att vattnet bara pärlar av huden och inte kan ligga kvar och torka ut. Efter badet tar du lätt bort zinkoxidsalvan med lite olja.

 

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: