Ange ditt sökord

Att berätta för sitt barn om sin cancerdiagnos är svårt, men nödvändigt. Psykolog Julia Stenbrink ger elva råd och tips om vad du ska tänka på i det samtalet.  Foto: Shutterstock

Att berätta för sitt barn om sin cancerdiagnos är svårt, men nödvändigt. Psykolog Julia Stenbrink ger elva råd och tips om vad du ska tänka på i det samtalet. Foto: Shutterstock

Så pratar du med barn om cancer

En vanlig fundering hos den förälder som själv drabbats av cancer är hur man bäst berättar för sitt barn om diagnosen. Psykolog Julia Stenbrink ger råd och tips om vad som är viktigt att tänka på.

Annons:

Det finns mycket att oroa sig för när någon har fått en cancerdiagnos. För föräldrar som har fått en cancerdiagnos är en vanlig fråga: ”Hur ska jag berätta för mitt barn att jag har cancer?” Det kan kännas svårt att veta hur mycket man ska berätta, hur man ska säga det eller hur det påverkar ens barn att det får veta om diagnosen. Det är lätt att vilja strunta i att berätta och att i stället låtsas som att barnen inte förstår att det är något på gång. Det bästa är dock att berätta.

Vad bör jag berätta för barnen?

Barn förstår ofta mer än vi tror. Det är viktigt att inte vänta för länge med att berätta när man har fått en diagnos. Barn lägger märke till om mamma eller pappa plötsligt går till läkaren mycket oftare eller verkar mer stressad, ledsen eller oroad än vanligt.

Barnen har ofta bra fantasi och har lätt att hitta på egna scenarier om vad det är som händer hemma om de inte får den korrekta informationen. Det finns även en risk att de får höra om din diagnos från någon annan. Detta kan få dem att känna att de inte blir inkluderade i ditt liv eller i beslut som tas i familjen. Det kan även få dem att känna att du inte litar på dem eller deras förmåga att hantera jobbiga situationer. Det är bäst att ditt barn får höra om din diagnos från dig.

11 saker att tänka på när du ska berätta för ditt barn om din cancerdiagnos

Det finns en hel del saker som är bra att tänka på när du ska berätta för ett barn om din cancerdiagnos. Hur och vad du ska berätta beror på deras ålder och mognadsnivå. Varje barn är unikt och uppfattar saker på sitt eget vis.

1 Välj rätt tidpunkt

Försök att välja en neutral tidpunkt när ditt barn är inte är trött, hungrigt eller stressat. Om de befinner sig i ett ansträngt emotionellt läge kommer det vara svårare att ta in, förstå och bearbeta jobbiga nyheter. Det kan även vara bra att undvika en tidpunkt då ditt barn är upptaget med en av sina favoritaktiviteter. Det kan annars få dem att börja associera aktiviteten med den jobbiga känslan som uppstår av att få höra att ens förälder är sjuk.

2 Ställ frågor

Ett bra sätt för att hitta rätt nivå av information är att låta barnet leda. Detta kan du göra genom att inleda samtalet med att fråga om det finns något som de är oroliga över eller har funderat på. Detta ger dig en chans att ta reda på hur mycket förändringar de har lagt märke till. Du kan även fråga om de vet vad cancer är och vad det innebär att ha cancer.

3 Använd ett enkelt språk och upprepa det som är viktigt

Anpassa ditt språk. Använd korta meningar och lätta, men korrekta ord. Barn behöver mer tid att bearbeta information än vuxna. Lämna utrymme för dem att ta in det du berättar och att ställa frågor om det är något som de inte förstår.

4 Använd ordet cancer

Det är viktigt att använda ordet cancer i stället för mer vaga termer som ”sjuk”. Det är lätt för yngre barn att tro att ”sjuk” innebär att du är smittsam och att man exempelvis måste tvätta händerna oftare och hålla avstånd. Detta kan såklart vara sant under en del av din behandling om ditt immunförsvar blir nedsatt, men det är viktigt för ditt barn att veta att hen kan krama och umgås med dig. Var noga med att berätta att cancer inte smittar.

5 Använd hjälpmedel

För yngre barn kan det även vara bra att använda hjälpmedel för att berätta vad cancer är och vad som kan hända under en behandling. Detta kan innebära att du exempelvis pekar ut på ett gosedjur var i kroppen din cancer sitter, att ni läser en bok tillsammans om cancer eller att ni tittar på en video om cancer tillsammans.

6 Dela upp konversationen

Barn kan ofta inte hålla koncentrationen lika länge som vuxna. Det är bra att se denna konversation som ett ämne som kommer att återkomma fler gånger, och att du inte behöver berätta allt på samma gång.

7 Berätta att det inte är deras fel

Barn kan ibland få för sig att det som händer runt omkring dem är en direkt konsekvens av något de har gjort. De kan bland annat få för sig att din cancerdiagnos beror på att de har gjort något fel eller för att de har varit dåliga på något sätt. Berätta för barnet att hen inte är ansvarig för din sjukdom och att det inte finns något som hen skulle kunna göra för att ge dig cancer.

8 Berätta om förändringar som kommer ske i deras rutiner

Det är viktigt för barn att känna så mycket trygghet som möjligt. När en förälder är sjuk kan det vara svårt att få vardagen att fungera som vanligt. Berätta så tidigt som möjligt om eventuella förändringar i de rutiner som ni har etablerat. Detta kan exempelvis vara saker som om ni kommer att äta middag senare än ni brukar någon dag, eller om någon annan kommer att hämta från skola eller annan aktivitet.

9 Lova att hålla ditt barn uppdaterat

Under tidens gång kommer saker att förändras kring din sjukdom och behandling. Genom att lova att hålla barnet uppdaterat om det sker några större förändringar kan det slippa oroa sig över att det finns saker hen inte vet. Istället kan hen lita på att du berättar när det finns något viktigt att veta.

10 Uppmuntra till frågor

Ditt barn kommer troligtvis att ha många frågor. Uppmuntra barnet att ställa frågor så att det vet att det är ok, och förklara att det är helt normalt att vilja veta många saker. Du kan regelbundet stämma av om barnet har frågor eller funderingar.

11 För tonåringar: Fråga hur mycket de vill vara involverade

Det kan kännas som en kontrollförlust att få veta att ens förälder är svårt sjuk. För lite äldre och mognare barn kan du motverka denna känsla genom att låta barnet bestämma hur mycket det vill veta och hur involverat det vill vara. Det är dock viktigt att ett barn som vill vara mycket involverat inte tillåts ta på sig en allt för omvårdade roll.

Hur kan jag stötta ett barn när föräldern är obotligt sjuk?

När en förälder är obotligt sjuk kan du stötta genom att hjälpa till att upprätthålla barnets rutiner. Du kan också uppmuntra till frågeställningar kring vad som kommer ske och lyssna när hen behöver ventilera jobbiga känslor och tankar. Det är även bra att hålla barnet lagom uppdaterat kring förändringar i vardagen som kan ske när sjukdomsbilden ändras. Det är viktigt att barnet förstår att man får ha roligt trots att ens förälder är sjuk, och du kan underlätta genom att uppmuntra till att göra roliga saker. Om barnet vill hjälpa till kan du ge hen en enkel uppgift, som att rita en fin teckning eller att ge föräldern en kram. Är barnet mycket oroligt kan du hjälpa till genom att hitta en samtalsterapeut som kan erbjuda professionell hjälp.

 

Artikeln är skriven av psykolog Julia Stenbrink

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: