Det dröjde flera år innan Lia Eriksson Hedberg, idag 69 år, fick hjälp för sin sömnapné. Den trötthet hon hade känt en tid hamnade i skymundan för viktigare saker; som att ta hand om maken, som insjuknat i cancer 2001 och sen somnade in året därpå.
– Först tänkte jag att tröttheten hade med övergångsåldern att göra och senare var det ju några tunga år när min man blev sjuk och sedan gick bort. Det är lätt att skylla på än det ena och än det andra.
När tröttheten ändå höll i sig bytte Lia till ett mindre stressigt arbete och gick även ner i arbetstid, men inte heller detta hade någon effekt. Blodtrycket fortsatte att vara högt.
– Eftersom jag var änka och levde ensam kunde jag ju inte veta att jag snarkade, så jag frågade till slut min läkare om apnéer möjligen kunde vara problemet. Efter en viss tvekan blev jag remitterad till utredning.
Efter sömnutredningen stod det klart att Lia hade allvarlig sömnapné med runt 33 andningsuppehåll per timme. I väntan på att få hyra en CPAP, som minimerar apneérna, fortsatte Lia sitt liv som vanligt.
Somnade vid ratten
Lia var på väg till sitt landställe i Värmland och hade nyligen tagit en paus när hon i 100 kilimeter i timmen plötsligt körde rakt in i mitträcket.
– Jag voltade runt med bilen som efter detta gick till skrotning. Jag minns att jag hoppades att bilen skulle hamna upprätt så att jag kunde ta mig ut. När jag skulle ringa 112, såg jag en ambulans och tänkte – de var verkligen snabba. Jag insåg att jag hade haft änglavakt!
Ambulansen hade precis lämnat av någon vid sjukhuset, då föraren såg olycksplatsen, och därför snabbt kunde hjälpa Lia till sjukhuset.
– Jag låg kvar på sjukhuset över natten och fick ett mycket proffsigt bemötande av alla. Chocken gjorde nog att jag först efter några dagar verkligen förstod att jag överlevt en bilolycka med endast sju stygn i underarmen.
Lia kunde inte svara på hur detta kunnat ske, men det troliga var att hon hade somnat vid ratten. Efter denna händelse berättade Lia om olyckan för de läkare hon tidigare hade träffat. För henne kändes det viktigt att föra ut information om sömnapné och de risker det faktiskt kan innebära.
– Jag vill inte att någon mer ska behöva råka ut för en olycka på grund av sömnapné och kanske inte ha lika stor tur som jag.
Idag använder Lia CPAP, för att hennes hälsa kräver det. Det har inte varit helt lätt att vänja sig vid apparaten på nätterna, men det finns inget val, menar hon.
– Jag vill ju leva och må bra och då gör man det man måste!
Lias tips
- Be din partner kolla om du snarkar och har andningsuppehåll.
- Be att få göra en sömnutredning vid misstanke om sömnapné.
5 råd: Förbättra din sömnapné/minska snarkningarna
- Gå ner i vikt. Att gå ned i vikt om man är överviktig är kanske det viktigaste steget för att minska problem med sömnapné, men också för att förhindra att de uppstår på sikt.
- Undvik alkohol. Alkohol gör att musklerna i svalget slappnar av, vilket gör svalget trängre än normalt. Alkoholen kan därför både orsaka och förvärra problem med snarkning.
- Sluta röka. Rökare blir ofta trängre i näsa och svalg till följd av svullna slemhinnor och ökad slembildning.
- Lär dig sova på sidan. Såväl snarkning som andningsuppehåll förvärras ofta när man sover på rygg.
- Håll luftvägarna öppna. Att andas genom näsan när man sover är bättre än att andas genom munnen I vissa affärer och på apotek kan man köpa en mjuk plastskena som hjälper till att underlätta luftens väg genom näsborrarna. Snarkplåster är en annan variant som också syftar till att hålla näsborrarna öppna. För att undvika att andas genom munnen kan man även prova att fästa en liten bit hudvänlig tejp lodrätt över läpparna (sätt cerat på läpparna innan för att underlätta borttagningen av tejpen).
Sömnapné – en folksjukdom
Runt en halv miljon svenskar beräknas lida av folksjukdomen sömnapné, det vill säga ofrivilliga andningsuppehåll i sömnen. Det finns dock troligtvis ett stort mörkertal över hur många som kan vara drabbade utan att veta om det. Sömnapné kan leda till en rad allvarliga följdsjukdomar såsom högt blodtryck, kärlsjukdomar, stroke, diabetes och depression. En sömnapnoiker löper lika stor risk som en rattonykter i trafiken. Studier visar att en person med sömnapné löper sju gånger större risk att råka ut för en bilolycka.
Fakta om sömnapné
Sömnapné = ofrivilliga andningsuppehåll under sömnen, ofta förknippade med kraftig snarkning. Dessa beror på att andningsvägarna tillfälligt har blockerats. CPAP-behandling är den mest effektiva behandlingen av medelsvår-svår sömnapné. CPAP-utrustningen trycker in luft via en mask och öppnar på så sätt andningsvägarna.
Varningssignaler
- Att lätt somna så snart man inte är aktiv.
- Långvarig ”onormal” trötthet.
- Återkommande uppvaknanden, frekventa toalettbesök, mardrömmar och svettningar nattetid.
- Huvudvärk, koncentrationssvårigheter och irritation.
—
Källor: wwwsomnapne.se, www.apneforeningen.se