Ange ditt sökord

Rabies är ett virus som smittar från djur till människa, och den vanligaste orsaken är hundbett från ett smittat djur. Foto: Shutterstock

Rabies är ett virus som smittar från djur till människa, och den vanligaste orsaken är hundbett från ett smittat djur. Foto: Shutterstock

Rabies: orsak, symtom & behandling

Rabies är en sjukdom som är orsakad av ett virus. Den finns hos varmblodiga djur, som rävar och hundar till exempel. Smittan sprids till människor genom ett bett eller om man rör pälsen på ett smittat djur. Har man rabies är några av symtomen illamående, huvudvärk och feber – alltså symtom som är vanliga vid andra sjukdomar.

Annons:

I Sverige har rabies inte funnits sedan 1886. Enbart ett fåtal fall har dokumenteras på ett svenskt sjukhus under de senaste 30 åren. Ett av fallen var en person som hade smittats i Indien. Personen blev sjuk när den kom tillbaks till Sverige. I ett annat fall insjuknade personen efter att ha varit i Thailand. Båda personerna hade blivit smittade på grund av kontakten med en hund. Båda två avled på grund av viruset.

Vad orsakar rabies?

Rabiesviruset är vad man kallar ett rhabdovirus. Det är ett av få i sin grupp som kan ge symtom hos människor. Det farliga med rabiesviruset är att det lätt kan gömma sig för immunförsvaret, därför har kroppen väldigt svårt att ensamt bekämpa det. Efter ett bett går viruset från musklernas nervbanor in till det centrala nervsystemet. Därefter kopierar viruset sig själv och sprids till flera delar av hjärnan. Då bildas en hjärninflammation och många av nervsystemets funktioner påverkas.

Rabies kan också översöras från ett smittat djur till människa om djuret slickar på ett sår, om djurets saliv kommer i kontakt med dina slemhinnor (ögon, mun eller näsa), eller om du blir riven.

Vad är symtomen på rabies?

Virusets påverkan på hjärnan skapar ett aggressivt beteende. Detta kan få det sjuka djuret att angripa och bita utan provokation. På det sättet sprids viruset från djur till människa. Efter att man har blivit biten kan det normalt ta mellan två veckor till två till tre månader från att man blir smittad tills dess att tecknen för sjukdomen visar sig. Skulle man inte hinna få vaccin i tid så kommer rabiesen att utvecklas i två olika faser. I den första fasen brukar man få feber och uppkastningar. Även aptitlöshet och stark huvudvärk är vanliga symtom. Domningar och smärta vid det ursprungliga bettet är också ett tecken under första fasen. En del av nervsystemet påverkas av viruset, detta resulteras i rikliga mängder saliv och även tårar.

I den andra fasen, den neurologiska fasen, så kan man bli förlamad. Man kan få ryckningar i sin matstrupe och det blir då svårt att svälja. Ryckningarna triggas igång när man försöker dricka vilket leder till att den smittade personen blir rädd för vatten. Det är härifrån det gamla namnet “vattuskräck” kommer ifrån. Andra symtom som uppstår är att patienten blir orolig och hyperaktiv.

Den vanligaste dödsorsaken är förlamade andningsmuskler. Andra dödsorsaker kan vara hjärtstillestånd och cirkulationskollaps. När de synliga symtomen har börjat att utvecklats så är dödligheten 100 procent. Som tur är har man oftast ganska lång tid på sig att ta vaccinet mot rabies efter att man har blivit biten. Får man ett bett av ett djur när man är utomlands så är det alltid bäst att kolla upp det.

Var finns rabies?

Rabies finns på alla fastlandsområden i Asien, Amerika och Afrika. Smittan är ganska vanlig även i Östeuropa men ovanlig i Europa. Självklart vill de aktuella rabiesfria länderna gärna förbli rabiesfria och därför är det viktigt med kontroller vid djurinförsel. Ungefär tio miljoner människor per år får behandling för rabies. Man räknar med att cirka 40 000 människor dör av sjukdomen varje år. Den största andelen döda i sjukdomen kommer ifrån Asien och därefter Afrika.

Annons:

Källor:

1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: