Ange ditt sökord

Många gravida känner sig osäkra på hur de ska lindra sin pollenallergi, men bra behandling är möjlig även för dig som är gravid eller ammar. Foto: Shutterstock

Många gravida känner sig osäkra på hur de ska lindra sin pollenallergi, men bra behandling är möjlig även för dig som är gravid eller ammar. Foto: Shutterstock

Pollenallergi under graviditet och amning

Under pollensäsongen är det många gravida och ammande som undrar hur de ska göra med sina allergimediciner. Månaderna april till augusti kan vara en jobbig tid för alla med pollenallergi, och kanske särskilt för den som är gravid och redan har besvär av till exempel nästäppa och trötthet.

Annons:

Många gravida och ammande minskar på sin medicinering mot allergi, eller vågar inte ta medicinerna alls, av rädsla för att barnet ska ta skada. Men idag vet vi genom gedigen forskning att astma- och allergimediciner är säkra att använda under både graviditet och amning. För att både mor och barn ska må bra är det viktigt att inte undermedicinera.

Blir pollenallergin värre under graviditet?

Under graviditeten är det vanligt att bli mer täppt i näsan, eftersom alla slemhinnor i kroppen svullnar. Många kan också uppleva att den slemhinnesvullnad som sker i luftvägarna gör att man blir mer andfådd, och det kan ibland vara svårt att veta om ens besvär beror på allergin eller om det är normala graviditetsförändringar. I forskningsstudier kring allergi har man sett att allergi, astma och atopiskt eksem kan både förbättras, förvärras och förbli oförändrat under graviditet. Det verkar alltså vara väldigt individuellt hur förändringar i immunsystemet under graviditeten påverkar allergier.

Nässpray mot allergi under graviditet eller amning

Du som är gravid eller ammar kan använda receptfri nässpray som innehåller levokabastin. Hjälper inte det tillräckligt så kan receptfri nässpray med kortison, till exempel innehållande budesonid eller mometason, vara ett bra alternativ. Kortisonet verkar lokalt i nässlemhinnan och går inte ut i blodbanan i någon mängd som kan påverka fostret i livmodern eller barnet som ammas. Just när det gäller nästäppa vid pollenallergi är kortison i nässpray ofta mer hjälpsamt än tablettbehandling.

Om du använder vanliga avsvällande förkylningssnässprayer under graviditeten är det viktigt att inte använda dem mer än 7–10 dagar. Längre användning än så kan i stället förvärra nästäppan.

Ögondroppar mot allergi under graviditet eller amning

Har du som gravid eller ammande besvär med ögonen under pollensäsongen kan du använda receptfria ögondroppar mot allergi som innehåller de verksamma ämnena natriumkromoglikat eller levokabastin.

Allergitabletter under graviditet eller amning

Forskning och erfarenhet visar att du kan använda antihistamintabletter som innehåller loratadin, desloratadin eller cetirizin under hela graviditen och amningsperioden.

I bipacksedlarna till läkemedlen står det att de inte rekommenderas under graviditet och amning på grund av begränsad kunskap. Men numera har loratadin, desloratadin och cetirizin använts av ett stort antal gravida och ammande kvinnor och inget tyder på att läkemedlet skulle skada barnet. Bipacksedlarna har inte uppdaterats, men det har informationen från Läkemedelsverket och Janusinfo, och vid osäkerhet kan du eller din barnmorska eller läkare läsa där för att få veta mer om studier kring de olika preparaten.

Andra sätt att lindra pollenallergi

För att ytterligare lindra besvären med allergi under pollensäsongen finns det andra saker än läkemedel som kan vara värt att tänka på.

  • Håll dörrar och fönster stängda dagtid. På kvällar och nätter, och direkt efter ett regn, är det vanligen färre pollenpartiklar i luften, och det kan vara klokt att bara vädra då.
  • Skölj håret innan du lägger dig. Pollen fastnar lätt i håret, och om du går och lägger dig med alla dessa partiklar i håret kan natten bli besvärlig.
  • Torka inte din tvätt utomhus under pollensäsongen.
  • Prova att ha en luftrenare i sovrummet.
  • Har du mycket besvär med nästäppa på nätterna kan du höja huvudändan på sängen med några böcker, så att huvudet kommer högre upp.
  • Allergisk nästäppa kan också lindras av att skölja näsan med koksaltlösning.

Allergivaccinering under graviditet eller amning

En allergivaccinering, eller så kallad hyposensibilisering, kan ta från tre till fem år att fullfölja och det rekommenderas inte att man påbörjar en sådan behandling under graviditeten eller amningsperioden. Har du redan har börjat en vaccinering kan du förmodligen fortsätta med sprutorna, förutsatt att du har nått full dos av vaccinet utan att få några allvarliga reaktioner. Prata med din läkare kring allergivaccineringen.

 

Läs mer om pollenallergi

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: