Ange ditt sökord

För en del kvinnor är mensen en hårresande upplevelse för kropp som själ. Foto: Shutterstock

För en del kvinnor är mensen en hårresande upplevelse för kropp som själ. Foto: Shutterstock

PMS (Premenstruellt syndrom )

Varje månad i samband med mens så känner så gott som alla kvinnor någon slags förändring i kroppen. De allra flesta har lindriga besvär men för var tjugonde kvinna är dagarna före mens en plåga med humörsvängningar, nedstämdhet och ibland svåra psykiska besvär. De lider av svår PMS eller premenstruell spänning. Men varför lida i onödan, när det finns hjälp att få.

Annons:

Ömma bröst, huvud- och magvärk är besvär som nästan alla kvinnor kan känna dagarna strax före mens. Även humöret kan påverkas med nedstämdhet och ibland aggressivitet. PMS brukar delas in i PMS (Premenstruellt syndrom) och PMDS (Premenstruellt dysforiskt syndrom). PMDS är den svårare varianten av PMS där besvären dagarna före mensen blir så besvärliga att de nästan är outhärdliga att hantera och påverkar deras dagliga liv negativt.  Ungefär 3-5 procent av kvinnorna har PMDS.

Depressionsliknande tillstånd

De som lider av svår PMS kan hamna i depressionsliknande tillstånd där familjeliv och jobb blir lidande. Besvären kommer under bestämda tider av menscykeln och är som värst veckan innan mens. Efter det försvinner besvären snabbt.

– Orsaken till varför vissa kvinnor drabbas värre än andra av PMS är ännu inte klarlagt. Det kan bero på att en del kvinnor är mer känsliga för hormonförändringar. PMS är kopplat till menscykeln då nivåerna av könshormonerna östrogen och gestagen (gulkroppshormon) åker berg-och dalbana. Olika kvinnor är olika känsliga för gulkroppshormon och därför får inte alla PMS, säger Marie Bixo, överläkare vid kvinnokliniken i Umeå.

Hormonerna påverkar hjärnans signalsubstanser och då främst serotonin som är hjärnans  ”lugn & ro”-molekyl.

PMS – behandlingar

Det finns olika sätt att behandla PMS. Det är viktigt att man tar det lugnt och undviker stress. Att motionera regelbundet brukar också hjälpa, då frisätts endorfiner som har en positiv inverkan. Att leva sunt, äta och sova regelbundet kan också hjälpa till att motverka lättare PMS-besvär.

– Blir man inte hjälpt av egna behandlingar och lider mycket av sina PMS-besvär bör man söka läkare på vårdcentral eller kvinnoklinik. Det finns olika typer av receptbelagd medicin som kan hjälpa, säger Marie Bixo.

Öka seratonin och eller påverka hormonerna

Dagens medicinska behandlingar utgår från att öka serotonin och eller påverka hormonerna. En vanlig behandling är med läkemedel som ökar serotoninnivån i hjärnan.  Dessa läkemedel, tas bara från förväntad ägglossning till första menstruationsdagen dvs ca 14 dagar. Besvär såsom humörsvängningar, nedstämdhet, irritation och oro lindras.

Behandling med kombinerade p-piller som innehåller östrogen och gulkroppshormon kan vara effektivt. De hämmar ägglossningen och tar på så sätt bort hormonsvängningarna. Ibland kan dock känsliga kvinnor reagera med humörförändringar även på de syntetiska gulkroppshormonerna medan naturlig.

– Att ha PMS-besvär som inverkar negativt på livet är inget kvinnor måste stå ut med. Att tala om problemet och söka hjälp är mitt råd, för det finns god hjälp att få, säger Marie Bixo.

Goda råd vid PMS och PMDS:

  • Ta det lugnt – Ett stressigt liv ökar på PMS-besvären
  • Sömn – att vara utvilad och sova tillräckligt hjälper till
  • Kost – att äta mer hälsosamt och regelbundet har effekt
  • Motion – att regelbundet motionera, ½ timme 3-4 ggr i veckan, kan lindra
  • Sök hjälp – Olika behandlingar med receptbelagda läkemedel har effekt.
Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: