Vad är pigluxation?
Namnet pigluxation kommer från luxation, som betyder att något gått ur led och sannolikt från att man förr ofta anklagade pigan för att ha dragit för hårt i barnets arm. Vid pigluxation har barnets armbågsled inte helt gängat ur men delvis hamnat snett. Mycket riktigt orsakas det av dragning i armens längsriktning, ofta då barnet lyfts i armen eller handen från marken alternativt kastat sig åt andra hållet samtidigt som man hållit det i handen.
Eftersom barnen har så mjuka strukturer i lederna kan detta ske utan någon form av övervåld, vilket är viktigt för dig som förälder att komma ihåg. Det är alltså lätt hänt och ganska vanligt för läkare att träffa dessa barn på akuten. Men det är bra att tänka på att att inte lyfta barnet rakt upp genom att hålla det i händerna, utan det är bättre att ta tag runt om barnet och lyfta.
Symtom vid pigluxation
Barn som har drabbats av pigluxation vill eller kan inte röra armbågsleden. Armen hålls inåtvriden, lätt böjd i armbågsleden och intill kroppen.
Behandling och åtgärd av pigluxation
Ofta kan läkaren ganska enkelt rätta till armbågsleden på ett barn som har drabbats av pigluxation. Läkaren böjer barnets armbågsled i 90 grader. Därefter sätter läkaren sin tumme på underarmens benutskott i armbågsleden samtidigt som armen vrids utåt. Har manövern lyckats börjar barnet ofta använda armen igen direkt.
Om läkaren misstänker att skelettet kan vara skadat behöver armen röntgas innan åtgärden. Om det visar sig vara en skelettskada hanteras det på ett annat sätt, till exempel med gips. Men oftast är pigluxationer relativt okomplicerade och kan åtgärdas snabbt.