Symtom på perikoronit
Det finns flera olika symtom på perikoronit. De kan delas upp i mindre allvarliga och allvarliga symtom.
De första symtomen brukar vara:
- Smärta, svullnad och rodnad i tandköttet
- Dålig smak i munnen
- Dålig andedräkt
Allvarliga symtom:
- Svårt att gapa
- Svullnad i munnen och ansiktet
- Svullna lymfkörtlar
- Feber
Orsaker till perikoronit
Orsaken till perikoronit är att bakterier och andra ämnen samlas under tandköttsfliken som täcker en delvis framväxt tand. Det är lätt att matpartiklar och annat skräp i munnen fastnar under fliken, och det är dessutom svårt att göra rent det helt och hållet. För bakterier är det en utmärkt grogrund. Perikoronit är vanligast i visdomständer som inte kommit fram ordentligt.
Personer med bristande munhygien, hög stress, gravida och de med pågående infektioner löper högre risk att drabbas.
Behandling av perikoronit
I mindre allvarliga fall kan perikoronit behandlas framgångsrikt med antibakteriell tandsköljning. Tandläkaren spolar rent under tandköttsfliken och i fickan vid tanden. Ibland kan lindriga fall också behandlas hemma, t ex med hjälp av tandsköljning. Vid feber och infektion kan du behöva antibiotika för att komma till rätta med det. För att tillfälligt lindra smärtan och inflammationen kan du använda receptfria värktabletter.
Hos en del kommer perikoronit tillbaka igen. Om en visdomstand får återkommande infektioner kan det vara motiverat att operera bort den. Operation kan också bli aktuellt direkt vid kraftigare fall av perikororit.
Förebygga perikoronit
Det bästa sättet att förebygga perikoronit är att vara noga med munhygienen (tandborstning dag och kväll + tandtråd/mellanborste) och gå på regelbundna tandläkarkontroller. Om en visdomstand är svår att komma åt finns det speciella borstar (enbindelborstar) som gör det enklare.
När bör du söka vård?
Vid tecken på perikoronit eller andra tandbesvär bör du kontakta en tandläkare för att få rätt hjälp.