En normal menscykel är mellan 21 till 35 dagar lång, räknat från mensens första dag till nästa menstruations första dag. En oregelbunden mens kan ha en cykellängd kortare än 21 dagar, längre än 35 dagar, eller variera kraftigt i längd från gång till gång. Om du vill hålla koll på din mens kan det vara bra att skriva in den i en almanacka. Det finns även olika appar till mobilen där du kan registrera den. När du noterar din mens är det lättare att upptäcka om den t ex är oregelbunden. Oregelbunden mens kan uppkomma av flera olika orsaker, och i de allra flesta fall rättar den till sig på egen hand.
Oregelbunden mens kan göra att det blir svårare att bli gravid. Orsaken är att det blir svårt att veta exakt när ägglossningen sker. kring ägglossningen är du som mest fertil och har störst chans att bli med barn.
Orsaker till oregelbunden mens
Några vanliga orsaker till oregelbunden mens är:
- Stress
- Att du precis börjat få din mens
- Preventivmedel
- Bantning och andra viktförändringar
- Att du precis varit gravid
- Att du närmar dig klimakteriet
- Hormonrubbningar
Stress
Olika typer av stress kan göra ett mensen blir oregelbunden. Det kan handla om stresstoppar kopplat till t ex arbete, studier eller privatlivet. Även miljöombyten som flyttar, resor och liknande kan utlösa stressreaktioner i kroppen som påverkar menscykeln.
Precis börjat få mens
Det är vanligt att ha oregelbunden mens när du precis börjat få din mens. Orsaken är att ägglossningen ofta inte kommit igång. Oregelbunden mens i början brukar rätta till sig på egen hand när ägglossningen kommit igång och menscykeln stabiliserats.
Preventivmedel
I de flesta fall hjälper preventivmedel som p-piller till att hålla mensen regelbunden. Den kan dock bli oregelbunden om du glömmer att ta någon dos, eller om du nyligen slutat med ett preventivmedel. En del preventivmedel, som mini-piller, mellanpiller, p-stav eller hormonspiral kan också ge en oregelbunden blödning.
Bantning och andra viktförändringar
Bantningskurer, dieter och annan kraftig viktnedgång kan rubba menscykeln och leda till oregelbunden mens. Intensiv träning kan vara en annan faktor som påverkar menscykeln. Även övervikt kan leda till oregelbunden eller utebliven mens.
Efter graviditet
Det kan ta ett tag innan mensen återgår till det normala efter graviditet och amning. Oregelbunden eller utebliven mens under den första perioden efter födseln är inte ovanligt. Den brukar bli som vanligt igen efter att du slutat amma och hormoner hamnat i balans igen.
Klimakteriet
När du närmar dig klimakteriet börjar mensen komma mer oregelbundet. Klimakteriet är perioden när menstruationen upphör, och oregelbunden och utebliven mens kan vara en del av övergången. Vissa har besvär under perioden medan andra mår ungefär som vanligt. Det är vanligt att mensen brukar bli oregelbunden när du är över 40 år.
Hormonell obalans
Hormonrubbningar kan leda till oregelbunden eller utebliven mens. Man kan ha för mycket testosteron, manligt könshormon, i kroppen som leder till problem. Sjukdomen PCOS, polycystiskt ovarialsyndrom, gör att man bland annat har för mycket testosteron i kroppen och kan leda till besvär med mensen. Även en överfunktion eller en underfunktion i sköldkörteln, med för höga eller för låga hormonnivåer, kan ge mensrubbningar.
Behandling av oregelbunden mens
När mensen är oregelbunden till följd av yttre faktorer som stress, oro och miljöombyten brukar den bli bra igen efter att det lugnat ner sig. Detsamma brukar oftast gälla efter graviditet och amning; kroppens hormoner behöver tid att komma i ordning igen och återgå till en regelbunden menscykel. Beror mensrubbningen på undervikt, övervikt, överträning eller för litet energiintag via maten kan du behöva hjälp av dietist, kurator/psykolog eller specialutbildad fysioterapeut/tränare.
Om du har hormonrubbning till följd av PCOS behandlas orsaker och symtom på PCOS med t ex viktnedgång (om motiverat) och läkemedel med olika hormoner. Likaså rubbning av sköldkörtelns funktion behandlas med läkemedel.
Ett sätt att komma till rätta med oregelbunden mens är preventivmedel som innehåller hormoner. Denna typ av preventivmedel, t ex p-piller eller p-plåster, kan göra att mensen blir helt regelbunden eller försvinner helt. Om man använder ett preventivmedel som gör mensen oregelbunden kan man prova att byta till ett annat för att se om det fungerar bättre.
När bör man söka vård?
Sök vård på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynmottagning:
- Vid besvär som orsakas av oregelbunden mens
- Om du får mensblödning efter ett år utan mens vid klimakteriet
- Vid utebliven mens i över ett halvår (inget hormonellt preventivmedel)
- Om du vill bli gravid och har oregelbunden mens