Näsans nervceller reagerar med en nysning oftast mot störande partiklar i luftvägen men kan även reagera mot starkt solsken på grund av ögonens och näsans korsande nervbanor. Allra mest nyser vi när vi är förkylda just för att rensa luftvägen från bakterier och andra främmande partiklar.
Varför får man nysningar?
För att förhindra att främmande partiklar hamnar i luftvägen så sänder nervceller i näsan signaler till cilierna, våra små flimmerhår i näsborrar och bihålor. När dessa signaler uppfattas sätts cilierna i rörelse så att vi snabbt blåser ut luft ur mun och näsa i en nysning. Det är kroppens sätt att blåsa luftvägarna rena och hålla oss friska.
En nysning hjälper inte bara med att rensa luftvägen, den ser även till att nervcellerna blir mer aktiva mot att känna av främmande partiklar inom de kommande minuterna. Därför nyser många flera gånger på raken.
Andra symtom samtidigt som nysningar
Nysningar, rinnsnuva, nästäppa, kliande ögon och irritation i både näsa och ögon är typiska symtom för allergi. Får du nysattacker ofta kan det mycket möjligt bero på att du kommer i kontakt med ett visst ämne som får ditt immunförsvar att överreagera. Sker nysningarna ofta utan att du är förkyld är det viktigt att undersöka fallet.
Annars är nysningar ett vanligt symtom för förkylning. När du blir förkyld så drabbas luftvägarna och slemhinnorna i näsan blir inflammerade. Kroppen vill då rensa luftvägen från dessa främmande ämnen vilket resulterar i nysningar. Eftersom att förkylningsvirus är luftburet så kan en nysning även smitta andra i din närhet. Upptäcker du symtomen av förkylning är det förnuftigt och artigt att nysa i armvecket. Ett förkylningsvirus kan överleva cirka sju timmar utanför kroppen efter en nysning.
Diagnos – varför nyser du?
Är du frisk men ofta får nysattacker så kan det bero på att du är överkänslig mot vissa så kallade allergener. Dessa allergener är oftast luftburna och kan vara säsongsbundna eller är aktiva året om. Några säsongsbundna allergener är till exempel björk- och gräspollen. Har du besvär året om kan det bero på allergi mot kvalster, pälsdjur, parfym, tobaksrök eller temperatursväxlingar. Dessa besvär kan lindras genom en allergiutredning och rätt medicinering.
Sker nysningar i samband med snuva, trötthet i kroppen och möjligtvis lätt feber så är en förkylning konstaterad. Har du även hög feber och värk i kroppen kan det möjligtvis vara symtom för en influensa.
Behandling mot nysningar
Nysningar av allergier kan behandlas med hjälp av mediciner som dämpar inflammationen och förhindrar framtida besvär. Man kan även göra sitt bästa i att undvika de allergener som sätter igång nysningarna eller använda sig av nässpray som innehåller antihistamin och kortison. Kan nysningarna inte hålla luftvägen ren från allergenerna så kan det hjälpa att skölja näsan med koksaltlösning. Nässpray kan även hjälpa mot nysningar vid förkylning. Men den bästa behandlingen mot förkylning är mycket vila, ordentligt med mat och dryck, kläder anpassade för väder och bra hygien.