Nagelsvamp är relativt vanligt förekommande, särskilt hos idrottare. Förebyggande åtgärder som att tvätta fötterna ofta och torka noga efter tvätt kan hjälpa till att minska risken för nagelsvamp. Om du får nagelsvamp är det dock bra att sätta igång behandlingen direkt. Nagelsvamp drabbar vanligast tånaglarna. Det kan även drabba fingernaglarna, men det är inte alls lika vanligt.
Är nagelsvamp smittsamt?
Nagelsvamp beror på att du drabbas av en infektion i tå- och/eller fingernaglarna. Det finns flera olika typer av svamp och den allra vanligaste heter Tricophyton rubrum. Själva infektionen är i de allra flesta fall ytlig men kan i värsta fall, till exempel om nageln är trasig, tränga ner djupare.
Och ja, såväl nagelsvamp som fotsvamp är smittsamt och därför anses det som viktigt att tidigt behandla eventuell nagelsvamp som uppstår. Nagelsvamp är vanligast hos vuxna men drabbar även i enstaka fall barn och det är vanligt att nagelsvamp smittar via gemensamma våtutrymmen som duschar och badrum.
Orsak till nagelsvamp
Svamp trivs när det är hög fuktighet. Hög fuktighet uppstår lätt på fötterna genom att du bär för trånga skor, använder strumpor som får fötterna att svettas eller inte tvättar fötterna tillräckligt noga. Det finns även en förhöjd risk för nagelsvamp hos personer med diabetes och patienter som har nedsatt immunförsvar.
Om du sedan tidigare har obehandlad fotsvamp kan det också orsaka nagelsvamp.
Symtom på nagelsvamp
De främsta symtomen som uppstår är visuella, det vill säga det syns på nageln att den är angripen av nagelsvamp.
Symtom på nagelsvamp
- Nageln blir gul
- Nageln blir porös
- Nageln missfärgas
- Nageln smulas sönder
Anledningen är att svampinfektionen bildar en massa som trycker och irriterar nageln underifrån. Liknande symtom uppstår även vid ”psoriasisnaglar” och för att diagnostisera behöver man ta prov på infektionen. Nagelsvamp kan uppstå på en eller flera naglar och sprids lätt om det inte behandlas.
Behandling vid nagelsvamp
Om du upptäcker att du har drabbats av nagelsvamp bör du påbörja behandling. Apotek har receptfria medel som kan vara effektiva men hur du behandlar skiljer sig åt beroende på om det är finger- eller tånaglarna som är angripna. Det finns nagellack som du applicerar, det finns även krämer som kan användas vid behandling av nagelsvamp. Det finns även receptfria medel som du kan använda på både tå- och fingernaglar vid nagelsvampsinfektion. Ju tidigare du behandlar desto bättre förutsättningar har du att bli av med din nagelsvamp men det finns alltid en återfallsrisk vid nagelsvamp. Behandlingsperioden kan ibland, även fast behandlingen är lätt, kräva tålamod så ge inte upp om du inte tycker du får omedelbar effekt.
Vid svårare infektion kan det bli aktuellt med tablettbehandling men det är om man i vården ser en stark motivering till den behandlingen och har bekräftat diagnos genom odling samt om du som patient har svåra besvär. Är du osäker kan det vara bra att kontakta apotek och läkare, om det är så att du har psoriasisnaglar behöver du nämligen en annan form av mer riktad behandling.
Förebygg nagelsvamp
Precis som med fotsvamp finns det förebyggande åtgärder som du kan tänka på för att undvika risken att drabbas av nagelsvamp. Dessa råd minskar risken för såväl nagel- som fotsvamp.
- God fothygien är en, där du både tvättar och torkar fötterna ordentligt.
- Det är bra att använda strumpor som andas, bomulls- eller ullstrumpor. Syntetmaterial kan ofta göra fötterna varmare.
- Att använda skor, stövlar och arbetsskor som andas är ett annat tips för då ger det bättre förutsättningar för dina fötter att inte bli varma och fuktiga. Tänk på det särskilt om du har arbetsskor som är varma.
- Om du ska vistas i utrymmen där många går barfota, omklädningsrum eller duschrum, använd badtofflor.
- Behandla nagelsvamp tidigt eftersom nagelsvampen lätt sprider sig är det viktigt att behandla tidigt.
- Behandla också fotsvamp tidigt då fotsvamp i sin tur kan ge upphov till nagelsvamp.