Ange ditt sökord

Besväras du ofta av näsblod, till exempel vid förkylning, kan det vara bra att ha blodstoppande vadd nära till hands. Foto: Shutterstock

Besväras du ofta av näsblod, till exempel vid förkylning, kan det vara bra att ha blodstoppande vadd nära till hands. Foto: Shutterstock

Näsblod (epistaxis)

Att du får näsblod beror på att de ytliga blodkärl som sitter i näsan brister. Man delar upp näsblod i främre och bakre blödning, den främre näsblödningen är den som är vanligast och den bakre är ovanlig men allvarligare.

Annons:

Näsblod är vanligt, men i de flesta fall går de över av sig själv utan att man behöver uppsöka sjukvård. Det kan dock skapa oro och återkommande näsblödningar kan påverka livskvaliteten. Näsblod beror vanligtvis på att ytliga blodkärl i näsan går sönder. Blodkärlen är känsliga och är man förkyld och de svullnar upp kan blodkärl brista bara genom en enkel nysning eller ett slag på näsan.

Trauman, frakturer och tryck mot näsan är andra orsaker till att man kan få näsblod. Även blodförtunnande medicin, torr luft, rinit och ett överdrivet petande i eller på näsan kan göra att man får näsblod. Även vissa ovanligare sjukdomar kan ge upphov till näsblod.

Näsblödningar är vanligast hos barn och äldre. Om man får kraftig näsblödning och samtidigt tar blodförtunnande medicin kan det vara livshotande.

Symtom på näsblod

Det kan blöda från den ena eller båda näsborrarna och ibland rinner blodet ner i halsen. Det är oftast från den främre delen av näsan, från nässkiljeväggen, som det blöder. De har små ytliga blodkärl som lätt kan brista och börja blöda. Det kan vara på grund av att näsans slemhinna är torr och skadad som den kan bli av till exempel kallt och torrt väder.

Förkylningar, allergi, petande i näsan och överdrivet användande av nässpray kan också ge näsblod.

Blödning från den ena eller båda näsborrarna, rinner eventuellt också ner i halsen. Avstannar oftast med egenvård eller spontant. Stora mängder blod i halsen som inte harklas eller spottas ut kan bilda luftvägshinder. Större näsblödning som upphört kan ibland orsaka efterföljande blodtillblandad låggradig baksnuva när blod som pressats in i käkbihålan sedan under några dagar långsamt tömmer sig.

Blodstillande vadd vid blödning

Om du har råkat ut för näsblod ska du sitta upp rakt eller lite framåt, annars kan blodflödet öka. Om man sitter bakåt kan blodet komma ner i halsen och göra att man mår illa. Enklast är att använda blodstillande vadd (StopHémo) som finns på apoteken. Vadden stoppar blödningen snabbt och skadan läker snabbare. När man tar bort vadden gör det inget om vadd sitter kvar i såret eftersom det bryts ned av kroppen.

Om du vet att du får näsblödningar lätt eller använder blodförtunnande läkemedel är det bra att ha blodstillande vadd hemma.

Om det inte slutar blöda

Om du inte har vadd är rekommendationen att man ska klämma åt näsans mjukare delar som sitter precis nedanför näsbenet (över näsvingarna) och hålla där i cirka 10 minuter. Om inte blödningen avtar kan man använda sig av en bomullstuss som man dränker in i matolja eller vaselin och föra in den i näsan, klämma åt igen i 10 minuter och sedan låta bomullstussen sitta kvar under ett par timmar. Man använder olja för att hindra bomullstussen att fastna i sårskorpan.

Vid påverkat allmäntillstånd eller om det inte slutar att blöda efter 30 minuter bör du uppsöka läkare eller sjukhus för att få behandling. Man kan även prova att suga på isbitar eller lägga en ispåse mot pannan och näsan, då kyla gör att blodkärlen drar ihop sig. Om man har återkommande blödningar är det bra att kontakta vårdcentralen för en undersökning. Om blödningen inte slutar av sig själv kan läkaren också behöva utföra ett ingrepp som går ut på att man etsar eller bränner de blodkärl som orsakar själva blödningen. I de fall då man har en bakre blödning är det viktigt att man får vård, samt blir inlagd på sjukhus där man kan observeras och behandlas.

Så undviker du att få näsblod

Undvik att peta i näsan, en vass nagel ger lätt näsblod. Om du är förkyld är det vanligt med svullna blodkärl och har du lätt att få näsblod kan du försöka torka näsan försiktigt i stället för att snyta dig. Det går även att skölja näsan med koksaltlösning som går att köpa på apoteket. Man kan även blanda till en egen koksaltlösning.

Försök att undvika vissa läkemedel som kan ge näsblod, detta gäller främst medicin som tas genom näsan. Du kan också spraya med näsolja för att minska torrhet och petande.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: