Ange ditt sökord

Myom innebär muskelknutor på livmodern och förekommer oftast hos kvinnor mellan 35-45 års ålder. Foto: Shutterstock

Myom innebär muskelknutor på livmodern och förekommer oftast hos kvinnor mellan 35-45 års ålder. Foto: Shutterstock

Myom (muskelknuta)

Myom kan uppstå i livmoderns muskelvägg och är en så kallad godartad tumör. Den kan bli allt ifrån 1 centimeter till 10 centimeter. Sjukdomen kan orsaka besvär med en riklig och långvarig mens. Andra tecken kan vara urinträngningar, mensvärk och ökat bukomfång.

Annons:

 

Livmodern brukar, förutom under graviditet, bevara sin form och storlek hela livet. Ibland kan den växa lite på grund av att det bildas knutor av muskelceller och bindväv. Man kallar dessa för myom eller muskelknutor.

Allmänt om myom

Till största del är det kvinnor i fertil ålder som har besvären.  Det är vanligt med muskelknutor i livmodern hos kvinnor över 35 års ålder. Nästan var femte kvinna får någon form av besvär med myom. Risken för muskelknutor kan öka vid övervikt eller obesitas (fetma).

Var myomen än sitter någonstans i livmodern så är de alltid godartade. Däremot så kan de irritera genom sin tyngd. De kan trycka på tarmen eller på urinblåsan och även ge upphov till krampliknande smärtor. Smärtorna är vanligast under menstruationer. Myom kan också om de sitter i anslutning till livmoderslemhinnan ge rikliga mensblödningar.

Att ha myom under sin graviditet

Sitter myomet nära livmoderrummet kan det ibland vara lite svårare att bli gravid, eller finnas en lite högre risk för missfall. Myomet kan då vanligen opereras bort inför en graviditet.

Ofta växer myomen under graviditeten på grund av de höga nivåerna av hormonet östrogen. Ibland påverkar muskelknutor graviditeten och ibland inte, det beror lite på var i livmodern de sitter och hur stora de är. Det kan finnas en större risk till sätesändläge, alltså att barnet i slutet på graviditeten ligger med rumpan nedåt och huvudet uppåt i livmodern. Blödningar vid förlossningen är även vanligare när man har myom.

De flesta kvinnorna som har myom föder vaginalt trots muskelknutorna. Det är bara om myomet sitter mycket nära livmoderhalsen som det behövs ett planerat kejsarsnitt.

Behandling av myom

Vanligtvis så minskar muskelknutorna i storlek av sig själv i klimakteriet. Detta beror på att nivåerna av det kvinnliga könshormonet östrogen sjunker.

Har man små muskelknutor så brukar man sällan behöva behandling. Skulle myomet däremot ge symtom i form av en utfyllnadskänsla eller rikliga blödningar under menstruationen så ska myomet behandlas.

Det första man brukar göra är att försöka behandla muskelknutorna och symtomen med läkemedel. Skulle inte det fungera så kan man på kirurgisk väg avlägsna myomet. Skulle inte det heller hjälpa och problemen är stora så får man i allra sista hand operera bort livmodern.

När bör man söka vård för myom?

Om man har några av symtomen, till exempel rikliga och långvariga menstruationer, en tyngdkänsla eller ett tryck på blåsan kan det bero på att man har muskelknutor. Det kan vara bra att gå på kontrollundersökningar var sjätte månad under ett par år i samband med att en diagnos ställs. Detta för att kontrollera att tillväxten av muskelknutan går långsamt, och för att se att den  eventuella behandling man satt in hjälper tillräckligt.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: