Ange ditt sökord

Vissa människor är mer känsliga än andra och får kraftigare reaktioner av myggbett. Foto: Shutterstock

Vissa människor är mer känsliga än andra och får kraftigare reaktioner av myggbett. Foto: Shutterstock

Myggbett – om myggor i Sverige och utomlands

Myggbett är en av de vanligaste sommarplågorna i Sverige. Här kan du lära dig mer om myggor och myggbett i Sverige och utomlands.

Annons:

Myggor suger blod med en sugsnabel som inte känns för oss människor. Medan de suger blod sprutar de in blodförtunnande väska för att blodet inte ska stelna (koagulera). Proteinet i vätskan är det som gör att det svider till när man får ett myggbett. Proteinet är även det som orsakar klåda och andra symtom som är vanliga vid myggbett.

Myggor sprider sjukdomar

Det finns cirka 30 000 arter av myggor i världen, 2000 av dem finns i Sverige. Man hittar dem framför allt i skog och mark eller i närheten av vattendrag. Enbart honorna suger blod. I Sverige är myggor ett nästan alltid ett ofarligt, men irriterande, besvär. Utomlands kan myggor sprida allvarliga sjukdomar.

Vissa människor är mer känsliga än andra och får kraftigare reaktioner av myggbett. Myggen föredrar även vissa människor, troligen på grund av kroppslukt, vilket gör att de får långt fler myggbett trots att de är på samma plats. Varm och svettig hud drar till sig myggor. Alkohol är en oväntad faktor, men det är faktiskt så att alkohol höjer kroppstemperaturen och gör en mer attraktiv för myggorna.

Symtom på myggbett

Ett myggbett brukar göra att huden rodnar och svullnar kring bettet. Det kan börja klia i någon eller några dagar. Det är inte farligt att bli byten av mygg i närheten av munnen eller ögonen.

Myggbett i Sverige

Det är ovanligt att människor som blir bitna av myggor i Sverige får sjukdomar. Harpest, tularemi och bärplockarsjuka är exempel på sjukdomar som dock kan spridas av myggor i Sverige. De är ovanliga, men vissa år kan de förekomma i lite större utsträckning. I Sverige är myggorna snarare en ofarlig, men irriterande, plåga.

Myggbett utomlands

I andra länder är myggor som bär på sjukdomar ett långt större problem än i Sverige. Det handlar framför allt om länder med tropiskt klimat, dit vi nordbor ofta reser på våra semestrar. Några exempel på myggburna sjukdomar är:

  • Malaria
  • Gula febern
  • Denguefeber
  • Japansk hjärnhinneinflammation (Japansk encefalit)
  • Zikavirus

När man är utomlands är det viktigt att lära sig mer om myggorna i de områden man planerar att resa till. Om man har rätt vacciner har man långt mindre att oroa sig för. Vissa sjukdomar går inte att vaccinera sig mot. Förkunskaper är också ett bra sätt att veta vilka typer av kläder man behöver och vad man behöver köpa med sig.

Överkänslighet och inflammation

Det finns de som är överkänsliga mot myggbett. Allvarliga reaktioner på grund av överkänslighet är mycket ovanligt, men däremot kan betten orsaka irritation och besvär. Om man är överkänslig kan man få kraftigare rodnad och bli mer svullen, samtidigt som klådan kan vara så irriterande att det blir svårt att sova. Nässelutslag kan uppkomma på andra ställen på kroppen.

Hur undviker man att få myggbett?

Det finns flera olika metoder för att undvika att få myggbett. Nedan följer några av de mest effektiva.

Ljusa kläder

Myggor dras till mörka kläder så det kan vara bra att ha ljusa kläder på sig om man vill undvika myggbett. Dessutom syns myggorna bättre på ljusa plagg än mörka.

Täckande kläder

Myggor passar gärna på att bita de som sitter ned med bara fötter och ben i till exempel shorts. Täckande kläder kan vara en god idé om du vet att du är på en plats med många myggor.

Myggmedel

Det finns många olika typer av myggmedel som kan hjälpa att hålla myggorna borta. De flesta myggmedel maskerar din lukt och gör att myggorna letar efter ett annat byte. Smörj framför allt de ställen du inte kan täcka med kläder och tänk på att alla myggmedel inte är lämpliga för små barn.

Myggnät

Myggnät kan vara ett bra sätt att både undvika myggbett och att få sova ifred. Utomlands är det ett sätt att skydda sig mot de många sjukdomar som myggor kan bära på. I Sverige kan det vara bra för att skydda barnen i barnsängen eller barnvagnen från myggor. Om man tältar utomhus kan det vara bra att se till att man inte har några hål i tältduken där myggor och andra insekter tar sig in.

Mygghatt

Myggorna biter mer än gärna i och kring ansiktet även om man håller sig i rörelse. En mygghatt kan vara en god idé om man vet att man ska till en plats med många myggor.

Behandling av myggbett

Några saker som kan lindra klådan från myggbett är kylbalsam, alsolsprit och alsolgel. Det kan också hjälpa att hålla något kallt mot bettet.

Vid kraftigare reaktioner i huden kring myggbettet kan hydrokortisonsalva vara en god idé. Om man ofta får rejäla reaktioner på myggbett kan man prova att ta antihistamin innan tillfällen som man tror att man kommer att bli myggbiten. Antihistamin är ett ämne som motverkar allergiska reaktioner.

Undvik att klia på myggbett eftersom det försvårar läkningen samtidigt som bettet kan bli till ett öppet sår som sedan blir inflammerat.

När bör man söka vård?

Om du fått myggbett i Sverige behöver du sällan söka vård. Besvären brukar vara små och försvinna inom några dagar.
Kontakta en vårdcentral eller en jourmottagning:

  • Om du får kraftig svullnad och smärta kring ett myggbett
  • Om du fått flera stick samtidigt som leder till kraftig svullnad och klåda
Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: