Ange ditt sökord

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Ⓒ Anders Hallén, hudläkare Foto: Shutterstock

Munsår (Munherpes)

Annons:

Varför får man munsår?

Olika typer av munsår kan likna varandra men uppkomma av olika orsaker och ha olika förlopp. De kan bero på yttre påverkan, irritation från en vass tand, en protes som skaver, alltför varm mat eller dryck eller att man råkar bita sig i tungan. Ett munsår kan även orsakas av en infektion, t ex virus, bakterier eller svamp eller vara symtom på blodbrist.

Vissa typer av munsår blossar upp i samband med stress, trötthet, stark solning och vid olika sjukdomar. Kvinnor kan också få besvär vid menstruationer

Virus vanlig orsak till blåsor

Munsår som orsakas av herpesvirus är en tämligen vanlig åkomma, ungefär var femte individ drabbas. Besvären yttrar sig i form av små blåsor med klart innehåll. De kan finnas på läpparna, på huden kring munnen, på slemhinnan i munhålan och kan förorsaka mycket obehag. Även om själva sjukdomsförloppet är kortvarigt är dock sjukdomen besvärlig för den som drabbas av den eftersom den ofta återkommer. De som får återkommande herpesblåsor är väl bekanta med symtomen och känner när en ny period är på väg. Ofta dyker blåsorna upp på samma ställe, hos en del med bara en månads intervall, hos andra med årslånga uppehåll.

Vilka drabbas?

De flesta av oss har tidigare under barndomen blivit smittade av herpesvirus och utvecklade då ett antikroppsförsvar som gör oss immuna. Men det finns människor som har antikroppar mot viruset och som ändå får utbrott av munsår och det finns de som inte drabbas trots att de inte har antikroppar. Frågan vilka som får munsår är alltså komplicerad och svår att besvara.

Blåsorna smittar

Stickningar och klåda på läpparna eller i närheten av munnen brukar vara de första tecknen på herpesmunsår. Efter klådan och stickningar följer rodnad, svullnad och knottror som sedan övergår i blåsor. Under denna fas, som oftast är kort, kan smittan föras vidare. Man bör då undvika närkontakt med andra, t ex genom kyssar.

Man bör se till att blåsorna inte blir bakterieinfekterade. Blåsorna går sedan antingen sönder och täcks av sårskorpor eller torkar in. Hela förloppet kan vara över på en eller ett par veckor.

Solbad kan väcka viruset

Efter det att ett herpesvirus har invaderat kroppen finns det kvar i ett vilostadium i nerverna. Det vandrar från infektionsstället upp längs någon nervbana och hamnar i en nervknut där det slår sig till ro. Från dessa nervknutor kan det sedan aktiveras och sjukdomen blossar då upp igen. En del av oss bär dock viruset med oss resten av livet utan att märka något. Andra drabbas så ofta som varje månad av munsår.

Förkylningar, andra virusinfektioner, läkemedelsbehandling, menstruation, psykisk stress och solbad kan få sjukdomen att återkomma. Märker man att solbad kan framkalla munsår bör man skydda läpparna med ett solskyddsmedel, gärna ett solstick, med hög solskyddsfaktor.

Personer som använder kontaktlinser och får munsår bör vara ytterst försiktiga när de handskas med sina linser så att de inte överför smittan till ögonen.

När bör jag söka läkarvård?

Kvarstår infektionen i mer än tre veckor bör man söka läkare.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: