Ange ditt sökord

Storleken på mollusker är oftast mellan två och fem millimeter. De är upphöjda och har en mindre grop mitt i utslaget. Foto: Shutterstock

Storleken på mollusker är oftast mellan två och fem millimeter. De är upphöjda och har en mindre grop mitt i utslaget. Foto: Shutterstock

Mollusker – ett vanligt och ofarligt hudbesvär hos barn

Mollusker är runda, ofarliga utslag på huden. De orsakas av ett virus (Molluscum contagiosum virus, MCV) och är vanligast hos barn.

Annons:

Mollusker är inte kraftigt smittsamma och de smittar framför allt via hudkontakt. Även t ex handdukar och kläder kan sprida smittan. Inkubationstiden (tiden mellan smitta och utslag) för mollusker är lång, det kan handla om så mycket som flera månader.

Om man en gång fått mollusker är risken liten att de kommer tillbaka. Det finns inget vaccin mot mollusker. Barn med mollusker kan gå till skolan eller förskolan som vanligt eftersom utslagen är ofarliga.

Mollusker hos vuxna brukar smittas vid sexuell kontakt och uppkomma kring könsorgan, ljumskar, lår och nedre delen av magen. De räknas inte som en könssjukdom och behöver därför inte rapporteras till sjukvården som en smitta.

Hur ser mollusker ut?

Storleken på mollusker är oftast mellan två och fem millimeter. De är upphöjda och har en mindre grop mitt i utslaget. Vanligtvis hittar man dem på ett barns mage, armar, ansikte och eller nacke. Antalet mollusker kan variera kraftigt. Man kan få allt från enstaka till väldigt många.

Färgen på mollusker kan variera lite beroende på ens hudfärg. På ljus hud brukar mollusker vara hudfärgade eller lite rosa, medan de på mörkare hud brukar se ljusare ut när man jämför med huden. På toppen av molluskerna brukar det finns en grop. Den är typisk för mollusker och skiljer utslagen från utseendet på t ex hudvårtor.

Vid vårdkontakt brukar diagnosen mollusker nästan alltid ställas baserat på utslagens karakteristiska utseende.

Behandling av mollusker

Mollusker läker ut på egen hand utan behandling. De brukar försvinna inom sex månader till två år. I undantagsfall kan de stanna kvar i flera år. Innan de försvinner kan de bli lite röda, såriga och svullna. Detta är ett tecken på att immunförsvaret börjat reagera på viruset.

Tålamod är den viktigaste delen av behandlingen, för molluskerna kan uppfattas som jobbiga. Försök att inte riva på utslagen. Det är heller inte en bra idé att ta bort dem med egna metoder. Dessa ingrepp kan leda till ärrbildning och sår som kan bli infekterade. Om du har ett barn med mollusker kan det vara bra att klippa barnets naglar noga så att det inte river på molluskerna. Rena händer är ett annat bra sätt att undvika eventuella infektioner.

Det finns läkemedel och så kallade medicintekniska produkter mot mollusker som kan skynda på läkningen något. Det finns även behandlingar där man skrapar eller fryser (så kallad kryoterapi) bort utslagen. Dessa behandlingar är oftast smärtsamma och man riskerar att få ärr efter sina mollusker. Ur ett medicinskt perspektiv är dock behandling onödig eftersom mollusker är ofarliga.

Mollusker och eksem

Mollusker kan uppkomma i samband med eksem. Barn med böjveckseksem (atopiskt eksem) drabbas oftare av mollusker. Klådan kring molluskerna kan skapa ett eksem, samtidigt som molluskerna lättare sprider sig i eksemhud. Om du av någon orsak har ett eksem i samband med mollusker kan du behandla eksemet för att lindra det och samtidigt minska spridningen av molluskerna.

Det finns receptfria produkter med hydrokortison på apoteket som mildrar eksem. Fråga din läkare innan du använder hydrokortison på någon som är under två år, eller om eksemet orsakar kraftiga besvär.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: